Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez

Sánchez accelera: Estudia la fi de l'estat d'alarma un cop passada la fase 2

Les comunitats demanen al govern sortir de l'estat d'alarma abans del previst i Sánchez s'hi posa bé

El president de Govern, Pedro Sánchez, en la reunió amb les comunitats autònomes
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, vol arribar abans a la nova normalitat. | Catalunya Diari

La crisi de govern oberta després del pacte amb EH Bildu per derogar de la reforma laboral ha posat cap per avall els plans de Pedro Sánchez per esgotar la desescalada dins l'estat d'alarma fins al 21 de juny, i ha precipitat una nova situació que ell mateix va traslladar ahir als presidents de les comunitats autònomes en la reunió setmanal. El govern, conscient que els últims moviments polítics compliquen i molt l'aprovació d'una nova pròrroga, ha premut l'accelerador i ahir el president va comunicar a les comunitats autònomes que «si res no es torça», molts llocs estaran fora de l'estat d'alarma «al llarg dels propers dies».

Aixecar l'estat d'alarma amb la fi de la fase 2?

No només això, sinó que a més el govern estudia ara la possibilitat de reduir els terminis per canviar de fase perquè els territoris puguin avançar en la desescalada més ràpidament. Així ho ha comunicat el ministre de Sanitat, Salvador Illa, segons el qual les comunitats podrien canviar de fase en una setmana, enlloc de 14 dies. El missatge d'Illa coincideix amb el traslladat ahir per Sánchez a les comunitats, i sembla que la nova estratègia del govern espanyol passa per arribar tan aviat com es pugui, encara que de forma asimètrica, a la «nova normalitat».

A més, les noves promeses de Pedro Sánchez poden servir per acostar posicions entre el govern central i les comunitats autònomes, ja que satisfà les demandes d'algunes regions com Galícia, on el seu president Alberto Núñez Feijóo va demanar aixecar l'estat d'alarma quan una comunitat surti de la Fase 2, que en molts llocs serà el 7 de juny.

16.000 milions a les comunitats

A la reunió setmanal amb els presidents autonòmics, Sánchez va anunciar el primer pagament de el fons no reemborsable promès a les regions per respondre a la crisi sanitària i econòmica, i va posar el mes de juliol com a data per a la seva execució. Es tracta de 16.000 milions d'euros que el president no va detallar com es repartiran, encara que sí que va anunciar que la setmana que ve l'executiu es reunirà amb els grups parlamentaris per concretar l'aprovació del fons no reemborsable: la primera part s'abonarà al juny, i les restants al setembre, novembre i desembre.

El major focus de tensió han estat els retrets del  lehendakari Iñigo Urkullu a el president Sánchez pel seu pacte amb EH Bildu, que ha considerat com deslleial i una fallida de la confiança entre el PNB i el Govern. Per la seva banda, el president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, ha considerat que la quantitat de el fons no reemborsable és insuficient. El president català ha demanat a Pedro Sánchez major capacitat d'endeutament per a la seva comunitat, i ha confirmat que al llarg del dia d'avui enviarà un document amb 40 propostes per a la recuperació de Catalunya, en la qual demanarà 9.000 milions d'euros per la presumpta deute de l'Estat amb Catalunya.