Jordi Sànchez creu que la Fiscalia haurà de demostrar «l'indemostrable»

L'expresident de l'ANC considera un «error polític» condicionar l'acció política als presos i defensa que «lo més important és crear les condicions» per a resoldre el conflicte

 

El president del grup parlamentari de JxCat, Jordi Sànchez, empresonat a Lledoners, considera que la Fiscalia haurà de «demostrar l'indemostrable» durant el judici per l'1-O. Així ho assegura en una entrevista que publica aquest dilluns el diari 'El Periódico'. «L’hora de la veritat ha arribat per a la Fiscalia; haurà de demostrar amb fets el que fins ara només ha sigut un relat grandiloqüent, però buit de fets certs», insisteix.

 

En aquest context, Sànchez també parla de pressupostos i avisa que «és un error polític condicionar l'acció política» a la situació dels presos. No perquè els perjudiqui sinó perquè, diu: «És normal que per recolzar-los es considerin totes les qüestions polítiques rellevants; i la més important és crear les condicions per a la resolució del conflicte polític que es viu a l’Estat sobre el futur de Catalunya».

 

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les últimes hores de Catalunya i el procés, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

 

Amb la mirada enrere, Sànchez diu que des de l'1-O fins a la declaració del dia 27 del mateix mes al Parlament es van canviar l'actitud. En una apel·lació reiterada al diàleg i a la confiança, l'expresident de l'ANC admet que es va arribar a finals d'octubre «amb una solució que probablement no era la primera preferència honesta per a ningú».

 

Jordi Sánchez creu que el relleu dels lideratges a l'independentisme està «en marxa» | CatalunyaDiari.cat
 

Sànchez assegura que la primera opció era el diàleg

«No era la primera opció perquè la primera era el diàleg i l’acord i a partir d’aquí hi ha un cúmul d’esdeveniments. El nostre empresonament, l’anunci del 155 i a partir d’aquí guanya força una opció: eleccions o DUI. En aquell moment la desconfiança entre els partits fa que s’arribi a una situació de desconfiança», diagnostica Sànchez. 

 

Per superar-ho, i tal com apuntava fa uns dies Jordi Cuixart, president d'Òmnium Cultural, creu que el relleu dels lideratges a l'independentisme està «en marxa». «El veurem en poc temps. Els lideratges seran plurals, també dins dels partits. A més, sense el relleu d’alguns dirigents de partit, la unitat estratègica no arribarà. Encara hi ha qui està instal·lat en la rivalitat partidista i no en la cooperació per guanyar», lamenta. 

 

 

En ser preguntat si aquest relleu també ha de passar per Oriol Junqueras i Carles Puigdemont, Sànchez respon: «El president Puigdemont ja no juga l’opció de partit. Això és important. La voluntat de donar nous jocs és determinant», ha afegit.