Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pedro Sánchez durant una sessió parlamentària sobre l'estat d'alarma el 25 de març de 2020

Sánchez intenta aproximar-se a ERC

El president del govern espanyol podria proposar una sisena pròrroga de l'estat d'alarma la setmana vinent

Pedro Sánchez durant una sessió parlamentària sobre l'estat d'alarma el 25 de març de 2020
Pedro Sánchez, en una imatge d'arxiu al Congrés dels Diputats. | Catalunya Diari

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, sospesa aquests dies si planteja al Congrés dels Diputats una sisena pròrroga de l'estat d'alarma, que l'estendria fins el 21 de juny —si fos, com sembla clar, de quinze dies. Unes intencions que es van veure ben clares aquest dimecres, 27 de maig, al Congrés dels Diputats: Sánchez va ser especialment curós a l'hora de respondre a Gabriel Rufián, el portaveu d'ERC a Madrid.

Les lloances de Pedro Sánchez a ERC

Sánchez va afalagar a ERC responent la pregunta de Rufián sobre com preveia el temps restant de lesgislatura. «El programa de govern segueix més vigent que mai. Li agraeixo que el seu grup que s'abstingués en la investidura i l'actitud constructiva a l'hora de convalidar els decrets llei sobre l'estat d'alarma», va dir el president del govern espanyol, suau i agraït amb els republicans, tot i el distanciament de les darreres setmanes perquè ERC ha votat contra la quarta i la cinquena pròrroga de l'estat d'alarma.

Però no només això. Malgrat les bones paraules de Sánchez, Rufián  va anar a l'atac en la contrarrèplica, retraient-li els darrers acords amb Ciutadans. «Vostè fa matemàtiques i és perillós donar-li aire a la dreta», li va etzibar el portaveu republicà, abans de recordar-li el compromís contret amb l'independentisme amb la taula de diàleg. Però seguint en la seva línia, Sánchez va seguir llençant floretes a ERC. Tot i rebutjar l'acusació de «fer matemàtiques», Sánchez va insistir en agrair als republicans el seu suport a la investidura i a algunes de les mesures d'alarma.

Agraïments a la seva actitud constructiva

«Fem política progressista, donant resposta perquè ningú quedi enrere, i mantindrem els compromisos d'investidura», va dir Sánchez, que va reblar que «nosaltres el que farem és mantenir els nostres compromisos d'investidura i agrair la seva actitud constructiva». Sánchez, doncs, cuida ERC. Necessitarà els seus vots la setmana vinent?