Sánchez fracassa en la primera votació i ajorna la investidura a dimarts

El president del govern en funcions ha perdut la votació per 166 vots a favor, 165 vots en contra i 18 abstencions

Pedro Sánchez, el candidat del PSOE a la presidència del govern, ha fracassat en el primer intent, celebrat aquest matí al ple del Congrés de Diputats. No havent assolit la majoria absoluta, la presidenta de la cambra, Meritxell Batet, ha convocat la segona votació —que requerirà la majoria simple per tenir èxit— el pròxim dimarts, 7 de gener.

El ple del Congrés dels Diputats  ha rebutjat la investidura del candidat socialista, Pedro Sánchez, com a president del govern espanyol en primera votació. El líder del PSOE no ha assolit la majoria absoluta requerida —situada en 176 diputats— tot i haver sumat als 120 escons socialistes el suport de Podem (34 vots i no 35 per l'absència d'una diputada dels comuns), el PNB (6), Terol Existeix (1), Nova Canàries (1), Més País (2), Compromís (1) i BNG (1). Així doncs, s'ha quedat a deu vots de la majoria absoluta amb 166 diputats a favor, 165 en contra i 18 abstencions en primera volta.

Si no hi ha cap absència a la segona votació, Sánchez espera obtenir 167 vots afirmatius  per superar la segona volta amb un estret marge de només dos diputats, amb l'ajut de les 18 abstencions d'ERC (13) i EH Bildu (5). Els 165 'no' són de PP (89), Vox (52), Cs (10), Navarra Suma (2), PRC (1), JxCat (8), la CUP (2) i CC (1).

El ple es reprendrà dimarts a les 12 h  amb un nou debat en format reduït que culminarà amb una nova votació on el president en funcions només necessitarà més vots afirmatius que negatius per a ser investit.

Absències en la primera votació

La diputada dels comuns Aina Vidal no ha assistit a la votació  d'aquest diumenge per malaltia i no ha pogut tramitar la delegació de vot, per això hi ha un vot afirmatiu menys dels que espera Sánchez per ser investit dimarts. Un diputat del PNB, Íñigo Barandiaran, ha votat de manera telemàtica. Els diputats presents han votat un per un anunciant el sentit del seu vot en veu alta a mesura que se'ls ha cridat.

També et pot interessar...