Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Sánchez

Pedro Sánchez no treballa en l'elaboració dels Pressupostos, segons Hisenda

El president en funcions esperarà fins a finals d'agost o principis de setembre per iniciar les negociacions amb els partits per tancar un acord que el faci president

El projecte dels Pressupostos Generals de l'Estat haura de presentar-se abans de l'1 d'octubre, però Hisenda no estaria preparant els comptes
El projecte dels PGE hauria de presentar-se abans de l'1 d'octubre, però Hisenda no estaria preparant els comptes | CatalunyaDiari.cat

 

El projecte dels Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) és la llei més important que el govern ha de complir cada any. Per llei i per Constitució: «El govern haurà de presentar davant el Congrés dels Diputats els Pressupostos Generals de l’Estat almenys tres mesos abans de l'expiració dels de l’any anterior». Tot i que en casos excepcionals i de manera provisional aquesta data es pot prorrogar.

Hisenda no estaria preparant els comptes de 2020

Tanmateix, segons informa ‘El Español, una font parlamentària els hauria informat que «ningú d’Hisenda ha rebut l’ordre de preparar els Pressupostos de 2020... i per llei haurien de ser aquí abans de l’1 d’octubre». Això, segons diuen, seria la prova que Sánchez té al cap dur a terme noves eleccions: «Perquè si no hi havia ningú preparant els comptes de 2020 quan es va presentar a la investidura és que realment no s’estava preparant per ser president el juliol».

Tot i que la ministra María Jesús Montero va insinuar que el govern en funcions estaria realitzant el projecte dels PGE: «Tant de bo poguéssim tenir ja una confirmació de govern que ens permeti presentar uns Pressupostos amb totes les millores que tenien els que van tombar-se, tant de bo els poguéssim aprovar». Però a Hisenda diuen una altra cosa: «Sigui quina sigui la situació política en la qual estiguem, un cop es dona l'ordre, els funcionaris se centren en els comptes de l’any, és la llei més important», però «ningú d’Hisenda ha rebut l’ordre».

Sánchez no hauria demanat que Hisenda preparés els comptes de l'any per redactar el projecte dels PGE
Sánchez podria estar centrant les seves forces en perparar-se per a una futura convocatòria electoral| CatalunyaDiari.cat

Segons aquestes fonts han explicat a ‘El Español’, «ara ja és impossible que es compleixin els terminis legals». Tot i que, en certa manera, els comptes ja estan una mica esbotzats amb l’acord del passat octubre entre Sánchez i Iglesias, continuarà sent un procés llarg i copiar i enganxar els comptes que van provocar l’avançament de les eleccions generals seria perjudicial, igual que prorrogar els Pressupostos: «No hi ha hagut mai cap Administració que hagi prorrogat dues vegades els PGE».

Sánchez esperarà per iniciar les negociacions amb els partits

Per altra banda, Sánchez, esperarà fins a finals d'agost o principis de setembre per iniciar les negociacions amb els partits per tancar un acord que el faci president. Aquest divendres ha acabat la ronda de reunions amb la societat civil i ha explicat que ara toca «compendiar i sistematitzar» les propostes que els han fet per tal de presentar als partits una «proposa oberta, comú i progressista».

Sánchez prioritzarà trobar-se amb les forces que són «susceptibles» de poder-hi donar suport, entre les que ha enumerat PNB, PRC, «les forces nacionalistes catalanes» i Podem. No ha explicitat, però, ni l'ordre de trobades ni el detall de quan es produiran. Tanmateix, ha dit que no es tracta d'una proposta tancada sinó que estan disposats a acceptar canvis, especialment fruit de la negociació que es pugui obrir amb Podem. També ha dit que es vol reunir amb PP i C's per insistir en la «responsabilitat» que tenen de facilitar el govern.

També et pot interessar...