Sánchez no pagarà ara els 200 milions en infraestructures a Catalunya

«La manera en què s'han de rebre aquests primers 200 milions» s'erigeix com el principal punt de la discòrdia entre l'estat i la Generalitat

Pedro Sánchez, en una conferència europea
Pedro Sánchez no pagarà per ara els 200 milions d'euros previstos per a Catalunya | CatalunyaDiari.cat

Males notícies per a l’economia catalana. La Comissió Bilateral d’Infraestructures entre la Generalitat i el govern espanyol programada per avui no ha arribat a bon port i l’estat no pagarà de moment els 200 milions d’euros previstos pel 2019. Fonts de la Generalitat avisen que «no s’ha arribat a cap acord» a causa de les «diferències».

Cal destacar, d’altra banda, que s’havia aconseguit tirar endavant la reunió bilateral esmentada onze anys després de la darrera cita. El conseller de Territori i sostenibilitat, Damià Calvet, ha explicat que les diferències arriben per «la manera en què s'han de rebre aquests primers 200 milions».

Diferències en la manera en què s'han de rebre els diners

Durant aquesta tarda, Damià Calvet, conseller de Territori i Sostenibilitat, i Pedro Saura, secretari d'Estat d'Infraestructures, s'han reunit al World Trade Center de Barcelona, situat al moll de la ciutat. La intenció era pactar els primers 200 milions d'euros que haurien de ser en els pressupostos del 2019, tenint en compte que des de l'any 2008, amb el govern de Zapatero, es preveu recuperar els 759 milions d'euros per Catalunya.

No obstant això, l'estat de moment no pagarà aquesta primera xifra i Calvet ha explicat que les diferències han sorgit a causa de «la manera en què s'han de rebre aquests primers 200 milions», ja que la Generalitat creu convenient que els 759 milions d'euros que es van pactar en la Disposició Addicional Tercera de l'Estatut per Infraestructures, però sobre tot els 200 milions d'euros, «han d'anar amb una materialització directa a la Generalitat».

Segons ha explicat el conseller: «l'estat considera que els 200 milions han de ser una inversió continuada en projectes que ja estan en marxa a Catalunya, com les obres a Rodalies, Castellbisbal, i d'altres».

Damià Calvet, en una imatge d'arxiu
Damià Calvet, en una imatge d'arxiu | ACN

 

«La gent vol veure infraestructures noves»

La justificació que ha donat el secretari d'Estat d'Infraestructures sobre la decisió de no pagar els 200 milions d'euros directament a la Generalitat ha estat que «la gent vol veure infraestructures noves» i, a més, «nosaltres volem que les administracions es posin d'acord en termes d'infraestructures». Per una altra banda, Saura també ha volgut assegurar que «el govern espanyol està complint el que diu l'Estatut d'Autonomia i l'acord de la Bilateral d'Economia i Finances, ja que en aquella reunió no es va parlar de la metodologia del pagament, només que es faria».

Finalment, l'«únic acord» al qual s'ha pogut arribar, segons el conseller i el secretari, ha estat al de «crear un grup de treball» que sigui específic i que els ajudi a «interpretar» les actes realitzades en les reunions, la sentència del Tribunal Suprem dictada l'any 2015 i la Disposició Addicional Tercera, i d'aquesta manera poder «arribar a un acord en la metodologia de pagament».


Comentaris

envia el comentari