Sánchez planteja als presidents autonòmics una darrera pròrroga de l'estat d'alarma fins al 21 de juny

Els territoris que passin a la fase 3 podran gestionar la desescalada

Imatge del president espanyol, Pedro Sánchez, durant una roda de premsa el 8 de maig del 2020
El president espanyol, Pedro Sánchez, proposa que l'estat d'alarma s'acabi el pròxim 21 de juny | ACN

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha explicat als presidents autonòmics que plantejarà al Congrés dels Diputats una darrera pròrroga de l’estat d’alarma, fins al 21 de juny. Ho ha fet en la reunió telemàtica setmanal amb tots els caps de govern dels territoris.

Sánchez ha anunciat que un dels canvis substancials en la nova pròrroga serà el retorn de competències a aquelles Comunitats Autònomes que es trobin en Fase 3. El president ha demanat una pròrroga de 15 dies més a partir del dia 8 de juny, quan s'aprovarà el retorn de competències.

Per una altra banda, Sánchez ha avançat que les comunitats tindran autonomia per gestionar la fase 3 de la desescalada i que els experts recomanen dues setmanes més de limitació de mobilitat. Tot plegat, quan Sanitat va comunicar aquest dissabte quatre noves morts per coronavirus en les darreres 24 hores i 43 en la darrera setmana. Pel que fa als casos de contagi, en va registrar 271. La pandèmia ja s’ha endut 27.125 persones i prop de 240.000 han patit la malaltia.

 

Torra rebutja la pròrroga de l’estat d’alarma

El president de la Generalitat, Quim Torra, rebutja la pròrroga de l’estat d’alarma. En una piulada a Twitter, Torra assegura que el seu ‘no’ és «per respecte» a les competències de totes les conselleries del Govern, i en especial de la de Salut, ja que la pròrroga les «anul·la i centralitza».

En aquest sentit, el president rebutja també l'acord entre ERC i el govern espanyol, justament per tirar endavant aquesta pròrroga. Els republicans demanen a canvi el retorn de competències als territoris, però des de JxCat ho veuen «insuficient» perquè significa «mantenir la subordinació».


Comentaris

envia el comentari