El president Pedro Sánchez en una compareixença

Sánchez canviarà diversos ministres del seu govern aquest dissabte

Els canvis afectaran a ministeris claus en la organització interna de l'executiu i no impliquen els membres de Podem

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, remodelarà aquest dissabte el seu gabinet de ministres, en la que suposa el primer gran canvi en l'executiu. Segons ha avançat la Cadena SER, el cap del govern espanyol acudirà aquest mateix matí a la Zarzuela per a explicar els relleus a l'executiu, i durant el dia farà públics els nous noms.

Canvis en ministeris clau que se sabran aquest mateix dissabte

Segons la mateixa informació, la remodelació afectarà a ministeris clau en l'organització interna del Consell de Ministres, però en canvi no es veurà afectada cap de les àrees que controlen ministres de Podem. Amb tot, la vicepresidenta tercera i membre de Podem, Yolanda Díaz, ja estaria al cas dels canvis que vol fer Sánchez.

Fa setmanes que sona que Sánchez volia fer canvis al seu govern, i especialment entre els ministres proposats pel PSOE. Noms com el de Carmen Calvo, Margarita Robles o Fernando Grande-Marlaska han aparegut a les travesses per deixar l'executiu. Durant les properes hores, doncs, sabrem quins son els ministres afectats pels relleus.

L'avís de la portaveu Montero

En un altre ordre de coses, la portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, ha negat aquest divendres de forma taxativa que el govern espanyol es plantegi crear incentius fiscals per a les empreses que tornin a Catalunya. "No sé ni de què em parla", ha respost a una pregunta sobre aquesta qüestió en roda de premsa a Moncloa per exposar els temes abordats en la reunió entre Pedro Sánchez i Isabel Díaz Ayuso.

Segons Montero, els incentius fiscals del govern espanyol es dirigeixen "al conjunt del sector productiu" i "no hi ha res" planejat sobre aquesta qüestió, perquè "no és plantejable en cap tipus de sistema tributari espanyol que hi hagi incentius fiscals que no estiguin dirigits a les comunitats que tenen règim fiscal propi".

Montero sí que ha apuntat a l'harmonització fiscal que el seu govern va acordar amb ERC a canvi dels pressupostos generals de l'Estat per evitar el 'dumping' fiscal de Madrid. La portaveu del govern espanyol ha recordat que hi ha acords internacionals per evitar el dumping entre països i "és evident que si ho demanem per a Europa és raonable que existeixi per a Espanya".

En tot cas la portaveu ha insistit que aquestes moviments no afecten a "l'autonomia fiscal" de les comunitats, tot i que creu que aquesta "autonomia" és "compatible" amb una "harmonització". En tot cas ha afirmat que l'harmonització fiscal no suposa un increment dels impostos.