Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Quim Torra i Pedro Sánchez durant una reunió a la Moncloa (9-7-18)

Sánchez proposa data de reunió a Torra i remarca que té «absoluta voluntat de diàleg»

El president del govern espanyol ha ofert Torra veure's en la primera setmana de febrer

Quim Torra i Pedro Sánchez durant una reunió a la Moncloa (9-7-18)
Pedro Sánchez proposarà a Torra reunir-se d'aquí dues setmanes | Catalunya Diari

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat que proposarà al president de la Generalitat, Quim Torra, reunir-se la primera setmana de febrer a Barcelona. Així doncs, la taula de diàleg acordada amb ERC no es posarà en marxa en el termini de 15 dies des de la formació de govern espanyol que havien fixat en l'acord per a la investidura.

Sánchez ho ha atribuït al fet que Torra hagi demanat una reunió entre presidents prèvia a la trobada de la mesa entre governs i ha reiterat que no té «cap problema» en reunir-se amb el seu homòleg català. En una entrevista a 'RTVE' aquest dilluns a la nit, la primera després de ser investit i de formar l'executiu de coalició, Sánchez ha assegurat que té una «absoluta voluntat de diàleg» per abordar el conflicte «polític» a Catalunya però també d'abordar el «diàleg territorial» amb la resta d'autonomies.

Per això, Sánchez també ha anunciat que  es reunirà amb la resta de presidents autonòmics  i que serà ell qui es desplaci per celebrar les reunions. També ha dit que pretén reunir anualment la conferència de presidents autonòmics. Sánchez ha remarcat que vol abordar el diàleg territorial «amb energia». Sobre la taula de diàleg amb el govern català, Sánchez ha afirmat que cal que hi hagi una feina complementària entre la mesa de partits a Catalunya i el diàleg entre el govern català i l'espanyol. «Hi anem amb la millor de les voluntats», «conscients de les grans diferències» i sempre amb el marc de la Constitució, ha dit.

Preguntat per la consulta de l'acord al qual puguin arribar els executius, el president del govern espanyol ha rebutjat que es pugui preguntar sobre autodeterminació. «És una votació sobre un acord, no sobre una divisió que ens pugui separar encara més», ha afirmat.

«No ens podem amagar darrere el Suprem»

Sánchez ha insistit en la desjudicialització de la política i ha assegurat que els polítics no poden amagar-se «darrere del Tribunal Suprem». El cap de l'executiu espanyol ha afirmat que aquesta via ha generat malestar en magistrats i ha dit que «cal tornar a la política una crisi i un conflicte que és polític». Preguntat per una hipotètica reforma del Codi Penal per rebaixar les penes del delicte de sedició, Sánchez ha afirmat: «Tenim un Codi Penal que no es correspon amb l'actual situació a Espanya». També ha dit que caldrà abordar-ho al Congrés.

Autocrítica de l'independentisme

Sánchez ha tornat a demanar «autocrítica» a l'independentisme  i ha citat la declaració del major dels Mossos durant l'1-O Josep Lluís Trapero aquest dilluns a l'Audiència Nacional per argumentar que la via unilateral és un «exercici d'irresponsabilitat».

Pressupostos abans de l'estiu

Sánchez ha afirmat que vol tenir aprovats els pressupostos generals de l'Estat abans de l'estiu. El president del govern espanyol ha remarcat que cal un govern «actiu» i «resolutiu» per «sortir de la situació de paràlisi» i ha assegurat que demanaran el suport de tots els grups parlamentaris.

També et pot interessar...