Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge del president espanyol, Pedro Sánchez, durant una roda de premsa el 8 de maig del 2020

Sánchez espera reprendre el juliol la mesa de diàleg amb la Generalitat

Així s'ha pronunciat Sánchez en roda de premsa en el Palau de la Moncloa després de reunir-se per videoconferència amb els presidents autonòmics

Imatge del president espanyol, Pedro Sánchez, durant una roda de premsa el 8 de maig del 2020
Pedro Sánchez espera que es pugui reprendre la taula de diàleg amb la Generalitat | Catalunya Diari

El president del Govern central, Pedro Sánchez, ha dit aquest diumenge que espera que a partir de juliol, una vegada s'hagi superat l'emergència sanitària provocada pel coronavirus, es pugui reprendre la taula de diàleg amb la Generalitat  sobre la qüestió de Catalunya.

«El Govern sempre ha mantingut, i aquest és el meu compromís, que reprendríem el més aviat possible l'agenda de la legislatura, els compromisos de la investidura. Si és en el mes de juliol  quan es pot celebrar aquesta taula de diàleg, millor, perquè això significarà que tornem a la normalitat, que hem superat l'emergència sanitària i que hi ha llibertat de moviment en el conjunt del país», ha declarat.

Així s'ha pronunciat Sánchez en roda de premsa en el Palau de la Moncloa després de reunir-se per videoconferència  amb els presidents autonòmics i transmetre'ls la voluntat del Govern de perllongar l'estat d'alarma quinze dies més, fins al 21 de juny.

A més, ha assenyalat que aquest dissabte va parlar amb el president de la Generalitat, Quim Torra, «per explicar-li el disseny  de l'estat d'alarma» en la sisena i última pròrroga.

«Em va dir que no ho veia, que no era necessari», ha afegit, lamentant discrepar amb ell en aquesta qüestió perquè, segons ha destacat, aquest instrument és el que permet la restricció de la mobilitat.

Pacte amb ERC per allargar l'estat d'alarma

Mentre que el partit de Torra, Junts per Catalunya, tornarà a rebutjar aquesta setmana al Congrés que es prorrogui l'estat d'alarma, ERC s'abstindrà, després d'aconseguir un acord amb el PSOE.

Encara que aquest pacte no fa referència a la taula de diàleg, el vicepresident del Govern i coordinador nacional d'ERC, Pere Aragonès, ha indicat que les declaracions públiques de l'Executiu de Sánchez li semblen «un compromís suficient».

Apostant per reprendre les converses a principis de juliol, Aragonès ha afirmat que el seu partit treballa per aconseguir «la independència de Catalunya», tractant d'«avançar en el reconeixement a l'autodeterminació», i per «l'amnistia dels presos i exiliats», en al·lusió als líders independentistes condemnats per el 1-O.