Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pedro Sánchez durant una compareixença, en primer pla i somrient amb el micròfon davant

Sánchez tanca un preacord amb els agents socials per regular el teletreball

El pacte l'haurà de ratificar el Consell de Ministres abans d'anar al Congrés

Pedro Sánchez durant una compareixença, en primer pla i somrient amb el micròfon davant
El pacte haurà de ser ratificat pel Consell de Ministres  | Europa Press

El govern de Pedro Sánchez ha tancat aquest dilluns un preacord amb sindicats i patronals per regular el teletreball. Fonts sindicals han explicat que ara el pacte haurà de ser ratificat pel Consell de Ministres, abans de començar el tràmit parlamentari al Congrés dels Diputats.

L'acord s'ha dut a terme després d'una reunió maratoniana que ha arrencat a les 11.30 hores del matí i que no ha acabat fins aquest vespre. CEOE i Cepyme i els sindicats CCOO i UGT sotmetran aquest dimarts a la consideració de les seves organitzacions el preacord arribat amb el Ministeri de Treball per la seva ratificació.

Fonts de la patronal assenyalen a Europa Press que s'han superat els obstacles que distanciaven les parts de l'acord i que informaran de la ratificació dels seus òrgans de govern a primera hora del matí. De fet, CEOE ha convocat el seu Comitè Executiu a les 9.00 hores d'aquest dimarts. Les parts encara estan perfilant el text definitiu que anirà al Consell de Ministres.

El que sembla que es manté és que el treball a distància es considerarà de caràcter regular i, per tant, estarà regulat per aquesta nova llei, aquell que arribi al 30% de la jornada setmanal. És a dir, si es treballen cinc dies a la setmana, s'haurà de treballar més d'un d'aquests cinc dies per considerar que es treballa a distància regular.

Voluntari i reversible

En termes generals, el treball a distància serà voluntari i reversible. La futura llei distingeix entre treball a distància (activitat laboral des del domicili o el lloc escollit pel treballador, amb caràcter regular); teletreball (treball a distància realitzat exclusivament o de manera prevalent per mitjans i sistemes informàtics o telemàtics) i treball presencial (el que es presta en un centre de treball o en el lloc que esculli l'empresa).

Els treballadors que treballin a distància tindran els mateixos drets que els presencials i no podran patir perjudici de les seves condicions laborals, incloent-hi la retribució, estabilitat a la feina, temps de treball, formació i promoció professional. Aquest preacord coincideix en el temps amb la firma, avui mateix, de l'acord on han arribat també els sindicats de funcionaris (CCOO, UGT i CSIF) per regular el teletreball al sector públic. Tot i això, aquest no s'aprovarà al Consell de Ministres de demà, sinó la propera setmana, segona informen fonts del govern espanyol a Europa Press.