Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en un moment de la declaració institucional que va pronunciar el 20 de juny del 2020

Sánchez vol reprendre la taula de diàleg al juliol però veu un «context difícil a Catalunya»

«Haurem, lògicament, de plantejar una millora del nostre sistema impositiu» després de la pandèmia

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en un moment de la declaració institucional que va pronunciar el 20 de juny del 2020
La taula de diàleg es podria reprendre aquest juliol | ACN

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha donat aquest matí una bona notícia a la política catalana, i és que ha assegurat que vol reprendre les converses amb la Generalitat  en la taula de diàleg aquest juliol. Ara bé, adverteix «un context difícil a Catalunya, ja que s'està generant una situació clarament preelectoral».

En una  entrevista aquest diumenge a 'La Vanguardia' recollida per Europa Press, ha defensat «abordar problemes que desgraciadament han esdevingut estructurals per la falta de voluntat política, com és en aquest cas la crisi política a Catalunya, que té una derivada de convivència».

Planteja fer-ho  fixant primer un marc que parteixi de la legalitat, per després aconseguir «un acord polític que haurà de ser, lògicament, confirmat per la societat catalana en una votació». En preguntar-se-li sobre un possible indult als condemnats per l'1-O, ha contestat: «En la política penitenciària les mesures de gràcia estan clarament definides en la nostra jurisdicció i també en els actors jurisdiccionals».

A més, ha destacat que la política és «dinàmica i és evident que la prioritat ara mateix del conjunt de la societat espanyola, i també de la societat catalana, és la crisi econòmica», i ha destacat que el seu govern ha destinat 16.000 milions d'euros a un fons per atendre les necessitats de les autonomies per la Covid-19.

La pandèmia deixa una «gran lliçó»

Per a Sánchez, «la gran lliçó d'aquesta pandèmia, tant a Espanya com a Europa i altres zones del món, és que Occident va arribar tard». Ha defensat que la gestió del seu govern s'ha basat en cinc principis: ciència, coordinació amb els governs autonòmics, cogovernança («no hi ha hagut recentralització»), respecte a la Constitució i transparència.

«Una cultura de cooperació, que reivindico. Per primera vegada el president  s'ha reunit en més de catorze ocasions amb tots els presidents autonòmics» ha dit. En canvi, ha criticat que «l'estratègia d'assetjament i enderrocament de la dreta al govern de coalició ha fracassat», i els ha acusat d'utilitzar l'epidèmia per intentar fer caure el seu executiu.

Preguntat per la compatibilitat del pacte amb Cs i l'aliança entre el PSOE i Unides Podem, ha defensat que l'acord de govern «no està en qüestió», i que ara guanyen vigència alguns elements centrals d'aquest acord, com la transició digital, la transició ecològica i respostes socials inclusives, amb l'ingrés mínim vital com a paradigma.

«A partir d'aquí, hi ha hagut un canvi d'actitud per part d'alguns actors polítics, singularment Cs. Entenc que aquest partit ha vist que l'estratègia d'alineació total amb el PP i Vox li portava a quedar-se sense espai», ha sentenciat.