Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de Pedro Sánchez en roda de premsa

Sánchez vol sumar ERC i C's en el primer tràmit dels pressupostos al Congrés

El president del govern espanyol busca una majoria àmplia, que superi fins i tot la de la investidura

Imatge de Pedro Sánchez en roda de premsa
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en una imatge d'arxiu. | Catalunya Diari

No és un repte gens senzill, però el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ho té ben clar: vol aglutinar una àmplia majoria en la tramitació dels Pressupostos Generals de l'Estat, que endegarà en les properes setmanes. Sánchez té sobre la taula una estratègia ambiciosa i complicada: unir al seu voltant formacions tan dispars com ERC o Ciutadans.

Sánchez vol un suport ampli als seus números

El president del govern central té clar que no tan sols aspira al suport que li va permetre la investidura, sinó que vol que els pressupostos de 2021, en un context tan dur com l'actual de crisi sanitària, econòmica i social, s'aprovin per una majoria contundent, que rondi els 200 escons. De fet, l'objectiu ideal de Sánchez seria que tan sols el PP i Vox quedessin «autoexclosos» de l'aprovació pressupostària, tal com explica aquest dilluns 'La Vanguardia'.

D'aquesta forma, i després de la ronda de contactes amb tots els partits mantinguda durant la setmana passada, Sánchez espera sumar tots els suports en la primera votació referent als pressupostos: l'aprovació del sostre de despesa, pas previ a l'inici de la tramitació dels números. Les formacions d'esquerres i nacionalistes reclamaven un augment d'aquest límit que ha estat concedit i, per tant, no es preveu que hi hagi problemes per sumar els seus suports. Seria un primer pas per començar amb bon peu la negociació pressupostària.

Els números es podrien votar a mitjan mes de gener de 2021

Cal tenir en compte que tots els tràmits relatius als números tot just comencen. El PSOE i Unides Podem es troben en converses per concretar el seu esborrany definitiu, que presentaran properament. Després de tots els tràmits, el calendari amb què treballa l'executiu espanyol és que els comptes es puguin aprovr a mitjan gener de 2021. Queda molt, però la data podria coincidir amb la campanya electoral a Catalunya —o caure'n molt a prop—, cosa que podria dificultar el suport d'ERC.

Amb tot, Sánchez ja ha començat el camí que l'ha de dur a l'aprovació dels primers pressupostos amb segell propi des que va assumir la presidència del govern, l'1 de juny de 2018. Els números vigents són una pròrroga dels darrers aprovats per Mariano Rajoy i Cristóbal Montoro.