Santi Vila, sobre l'independentisme: «Estàvem sotmesos a una manipulació sistemàtica»

L'exdiputat del PDeCAT ha escrit un article d'opinió on ha criticat el sobiranisme, arribant a comparar el seu auge amb la victòria de Trump als EUA i amb l'augment de VOX a Andalusia

Santi Vila
Santi Vila opina que el fet que la majoria de catalans votés a favor de la independència és «un disbarat» | CatalunyaDiari.cat

Santi Vila ha escrit un article d'opinió a 'La Vanguardia' on ha dedicat, una vegada més, unes dures paraules contra l'independentisme. L'exconseller de Territori i Sostenibilitat ha manifestat que «el fet que la majoria de catalans donessin suport a la independència era un disbarat», i ha comparat l'èxit recollit pel moviment sobiranista amb la victòria electoral de Trump als Estats Units i amb l'auge de la formació d'ultradreta VOX en els darrers comicis celebrats a Andalusia.

Considera que és «un disbarat» que tanta gent votés a favor del sobiranisme

En referència a les causes que van provocar aquesta situació, Santi Vila apel·la a la «manipulació sistemàtica a la qual estàvem sotmesos», així com a «la sentimentalització de la política catalana i al sobrepès del vot rural». A més, confessa que la frase que més vegades va sentir al llarg de la legislatura va ser la següent: «Els catalans heu embogit, us heu emborratxat després de tants anys d'excessos verbals victimistes, així com de l'estimulació abusiva de les emocions».

En aquest sentit, el polític —que era un dels homes de confiança de Puigdemont— lamenta que «poc importava que aquest suposat embogiment col·lectiu afectés, ni més ni menys, que a dos milions de ciutadans», i opina que el fet que la majoria de catalans votés a favor de la independència és «un disbarat».

Compara la causa catalana amb la victòria de Trump

Amb tot, Vila té clar on rau l'origen de l'auge d'aquesta «malaltia», i considera que és quelcom similar al «remei per explicar la inesperada victòria de Trump als EUA». I és que, segons l'historiador, mentre que l'Amèrica «urbana, progressista i culta» va votar democràcia, la que resulta més «profunda, nacionalista, conservadora, ignorant i espantada» es va decantar per fórmules més extremes. En aquest sentit, també compara la situació catalana amb el destacable augment del partit ultradretà VOX.

Carles Puigdemont i Santi Vila
Santi Vila era un dels homes de confiança de Carles Puigdemont | CatalunyaDiari.cat

«Quan els ciutadans no voten alguna de les ofertes convencionals, segur que s'equivoquen», continua l'exconseller, el qual creu que, en aquests casos, la culpa és la «manipulació política» i de l'engany vehiculat a través de «les noves estratègies de màrqueting».

Vila: «La CUP i VOX disparen a la mateixa diana»

Vila encara va més enllà i, després de considerar que per preservar la democràcia és necessari «donar respostes audaces als mals que pateix la ciutadania i abandonar la supèrbia intel·lectual», cita a un company que treballa en el mateix mitjà i que va escriure la següent afirmació: «La CUP i VOX disparen des de llocs diferents, però a la mateixa diana: la democràcia liberal».

En l'article, l'exdiputat del PDeCAT reconeix que qualsevol opinió pot tenir raó i ser encertada, i que, tenint en compte que la veritat absoluta és gairebé impossible de trobar, només hi ha una manera de descobrir-la, que és «a través de la col·lisió d'opinions contràries».

La reflexió final que llança Vila fa patent que el realment important no és criticar els «vots populistes», sinó preguntar-se quins són els motius que porten a realitzar aquest tipus d'accions.

 


Comentaris

envia el comentari