IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Santi Vila: Puigdemont havia de decidir entre aplicar la DUI o «quedar-se sol»

L'exconseller va preferir dimitir en sentir-se «absolutament desautoritzat»

Santi Vila
Santi Vila va dimitir abans de proclamar-se la DUI | Cedida

El 27 d'octubre serà recordat com el dia que el Govern va proclamar la independència. Aquelles dates van comportar múltiples reaccions, polèmiques i decisions, que han provocat la gran modificació que ha patit el context polític actual. Una d'elles, de les més sonades, va ser la dimissió de l'exconseller, Santi Vila, qui va voler mostrar la seva negativa a la Declaració Unilateral d'Independència no participant en ella.

Pocs dies després, el 2 de novembre, l'exrepresentant d'Empresa i Coneixement declarava davant la jutgessa Carmen Lamela, on, en afirmacions recollides per 'El Periódico', va definir la jornada del 26 de novembre com una «tarda fatídica», que havia de servir per «convocar eleccions», però va acabar amb un transcendental canvi polític per Catalunya.

Davant l'Audiència Nacional, Vila va assegurar que «una dinàmica de desconfiances mútues» va propiciar que, en lloc de fer un pas enrere en el procés i buscar-se vies més parlamentàries amb el govern espanyol, s'arribés a una decisió que el va motivar a deixar la conselleria que dirigia, abans de ser identificat com un dels responsables de la proclamació del 27 d'octubre.

Puigdemont dubtava entre convocar eleccions o aplicar la DUI
Puigdemont dubtava entre convocar eleccions o aplicar la DUI | CatalunyaDiari.cat
 

Decidir entre la DUI o «quedar-se sol»

L'exrepresentant del Govern va reconèixer que, en aquella jornada, Puigdemont tenia el convenciment que la decisió correcta era la de convocar eleccions, el que hagués servit per «evitar el 155». No obstant això, l'alternativa representava cedir en un moment «emocional i sentimental», opció que feia dubtar el President.

A més, l'incapacitat de «convèncer els diputats de JxSí», sumat a la posició encara més contrària que es trobava amb els representants d'ERC i la CUP, va provocar que Puigdemont canviés totalment de parer i acabés prenent una via més radical, tal com va informar Santi Vila.


«Una crisi de confiança»

L'exconseller també ha lamentat que, després de la reunió definitiva que va realitzar Puigdemont, on es confiava que arribés amb un missatge que confirmés que «la negociació havia sortit bé», apostant per una via de diàleg, la «crisi de confiança» que va patir el President, va comportar el gir radical de la situació, motivant a la proclamació d'independència l'endemà.

«Els tuits dels diputats més extremistes dels dos costats», la continua «situació d'estrès» que es vivia en aquelles hores i la incapacitat de Puigdemont per «persuadir els seus socis de Govern» van ser els motius que van provocar el canvi de decisió, moment que Vila va considerar que la seva posició havia quedat «invalidada» i «absolutament desautoritzat», pel que va decidir dimitir del càrrec.


Comentaris

envia el comentari