Santi Vila: «Puigdemont estaria més còmode llegint a Girona que fent el què fa»

L'exconseller de la Generalitat afirma que el procés li ha costat la relació amb Puigdemont i assegura que l'independentisme és un problema de dimensió global: «És la varietat catalana de l'efecte Trump»

Santi Vila explica que ha trencat relacions amb Puigdemont, tot i que diu que ha preguntat per ell
Santi Vila explica que ha trencat relacions amb Puigdemont, tot i que diu que ha preguntat per ell | Twitter

Santi Vila continua intentant discernir els perquès del procés. L’exconseller de Territori i Sostenibilitat, que va dimitir abans de la proclamació d’independència per part de Carles Puigdemont, ha tornat a referir-se a aquells dies de màxima tensió al Palau de la Generalitat. Uns dies, de fet, que van reportar l’ingrés a presó d’una part del Govern, i la fugida a l’exili de l’altra part.

Conseqüències que, ni Santi Vila ni ningú, podien esperar. «Mai m’ho hauria imaginat ni Puigdemont tampoc. La seva actuació d'ara s'explica per aquestes circumstàncies tan extremes del procés judicial. Ell estaria molt més còmode llegint i fent xerrades des de Girona, i no fent això que fa», ha comentat Santi Vila sobre l’expresident en una entrevista a ‘El Confidencial’, mentre admetia: «Coneixent-lo com li conec, ell hagués preferit infinitament abans haver passat com a testimoni de tot plegat i no estirar més el problema. Ara es troba atrapat en aquesta dinàmica».

Santi Vila: «El procés m’ha costat moltes amistats»

Segons explica l’exalcalde de Figueres, de fet, la relació entre l’expresident català i ell era d’allò més sòlida —Puigdemont, per exemple, va casar Vila i la seva parella. Tot plegat, però, va quedar fracturat pel procés independentista. «S’ha incomplert una promesa que em vaig fer: el procés no em costarà amistats», ha dit. 

En aquest sentit, el mateix Vila relata sobre Puigdemont: «He parlat amb persones del seu entorn per interessar-m’hi, però no amb ell. Més enllà de l’amistat, no oblido que és l’expresident de la Generalitat i jo era el seu exconseller».

Santi Vila, al pati dels tarongers de la Generalitat de Catalunya
Santi Vila, al pati dels tarongers de la Generalitat de Catalunya, diu que el procés li ha costat amistats   | CatalunyaDiari.cat

 

L’independentisme, la varietat catalana d'un problema global

Finalment, preguntat sobre els perquès de la crescuda de l’independentisme des de l’any 2010, Santi Vila es mostra convençut de l’existència d’un problema de dimensió global. «El procés té una força multicasual», relata Vila en al·legar que hi ha hagut molts factors que s’han ajuntat per generar un relat independentista a Catalunya.

«Jo estic convençut que el sobiranisme és la varietat catalana d'un problema global que s'encarna en el Regne Unit amb el Brexit, a Itàlia amb tot el que està passant, a Estats Units amb l'efecte Trump i a França amb Macron», ha comentat.


Comentaris

envia el comentari