Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Carles Puigdemont i Santi Vila

Santi Vila viatjarà a Bèlgica per «refer la seva amistat» amb Carles Puigdemont

L'exconseller era un dels homes de confiança del president, fins que la seva oposició a la DUI el va fer dimitir

Carles Puigdemont i Santi Vila
Santi Vila era un dels homes de confiança de Carles Puigdemont | CatalunyaDiari.cat

L'exconseller Santi Vila, condemnat pel Tribunal Suprem a un any i vuit mesos d'inhabilitació per desobediència, ha anunciat la seva intenció de viatjar pròximament a Bèlgica per a retrobar-se amb el president Carles Puigdemont i, malgrat les seves discrepàncies polítiques, poder «refer la seva amistat». Així ho ha avançat en declaracions a Efe, després de saber que, aixecades les mesures cautelars que pesaven sobre ell, ja pot recuperar el seu passaport i viatjar a l'estranger.

Vila, que va ser conseller de Cultura i després d'Empresa i Coneixement en el Govern que va presidir Puigdemont, era un dels homes de confiança de l'expresident de la Generalitat, amb qui mantenia una relació de proximitat personal major que qualsevol altre membre d'aquell executiu que va organitzar el 1-O. Aquesta amistat es va veure alterada amb posterioritat a la declaració unilateral d'independència al Parlament, aprovada el 27 d'octubre de 2017, un dia després que Vila presentés la seva dimissió com a conseller per no voler donar suport a aquesta iniciativa.

Després que Puigdemont marxés a Bèlgica per a esquivar el procés judicial a Espanya contra els líders del procés, la relació entre tots dos es va anar deteriorant. Durant aquests últims dos anys, ha explicat Vila, ha mantingut «una relació molt discreta amb Puigdemont, bàsicament epistolar». Però una vegada aixecades les restriccions per a poder viatjar, Vila ha anunciat la seva voluntat de visitar al president a Waterloo (Bèlgica).

«Refer una amistat que havíem tingut sempre»

«El primer que faré a partir d'ara és planificar, d'acord amb ell, una visita, per a refer una amistat que havíem tingut sempre. Tinc molt interès a recuperar-la». La trobada amb Puigdemont espera que serveixi per a «compartir una anàlisi del que està passant a Catalunya» i per a mostrar «empatia amb el dolor» del president, ja que haver de viure a l'estranger i lluny de la seva família per a no acabar a la presó és «una situació dramàtica».

Vila vol posar-se «a la seva disposició en el terreny estrictament personal» i si pot «ajudar-lo en alguna cosa», ho farà «amb molt de gust». «En el polític segur que no coincidirem, fem una anàlisi diferent del que convé a Catalunya i del que és Espanya», ha reconegut Vila, identificat en el seu moment com una de les cares més moderades del PDeCAT i menys partidàries de la via unilateral. Tanmateix, assegura: «La nostra amistat va més enllà de la discrepància política».

També et pot interessar...