Pedro Sánchez

Nervis al PSOE per l'estret marge entre vots a favor i en contra abans de la segona votació

El president del govern en funcions s'ho juga tot aquest migdia al ple del Congrés, on haurà d'aconseguir, almenys, el mateix resultat que el passat dissabte

El ple del Congrés dels Diputats es reuneix aquest dimarts per a procedir a  la segona votació del candidat socialista a la Presidència  del Govern, Pedro Sánchez, després de no haver aconseguit el diumenge la majoria necessària en el primer intent.

En la primera votació, el líder del PSOE i president del govern en funcions va assolir 166 vots a favor, a deu de la majoria absoluta que es requeria per a ser investit president a la primera. En concret, als 120 vots del PSOE, Sánchez va sumar 34 de Podem —per la indisposició d'Aina Vidal, diputada d'En Comú—, els sis del PNB, els tres de Más País, Equo i Compromís i els altres tres de Teruel Existe, Nueva Canarias i Bloque Nacionalista Galego (BNG).

El candidat socialista només va superar per un vot als opositors, que  van sumar 165. En concret, en el bloc del 'no' es van posicionar els 88 del PP, els 52 de VOX, els 10 de Ciutadans, els 8 de Junts per Catalunya, els dos de la CUP, els altres dos d'Unió del Poble Navarrès (UPN), un de Foro Asturias, un altre del Partido Regionalista Cántabro (PRC) i un més de Coalición Canaria. Els altres 18 diputats restants —els 13 d'Esquerra Republicana (ERC) i els cinc de Bildu— van optar per l'abstenció.

Falta d'oxigen per la possibilitat d'absències

Avui, Sánchez se la jugarà en la 'segona volta' d'aquest dimarts, 48 hores després, com marca la Constitució, en la qual el candidat ja només necessitarà sumar més vots a favor que en contra, és a dir, més 'sí' que 'no'. Amb el resultat de la votació del diumenge —166 contra 165— Sánchez ja sortiria investit president. Això sí, sempre que no hi hagi imprevistos d'última hora. Per l'exigu marge de la votació —només hi ha un vot de diferència—, caldrà que no hi hagi més baixes en les files dels partidaris de la investidura.

La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, ha fixat  l'inici del debat d'aquest dimarts a les 12.00 hores perquè el candidat pugui tornar a dirigir-se als diferents grups parlamentaris demanant el seu suport. Tindrà un màxim de deu minuts i després els diferents portaveus tindran un breu torn d'intervenció de cinc minuts per a fixar posició.

La previsió és no votar abans de les 12.45 del migdia per a complir amb les 48 hores justes que estableix la Constitució en cas que l'aspirant a Moncloa no aconsegueixi els suports necessaris en el seu primer intent. En cas que, com es preveu, Sánchez obtingui la confiança de la Cambra, Batet acudirà avui al Palau de la Zarzuela a comunicar-li al rei el resultat, a l'efecte del seu nomenament com a president de l'executiu espanyol.

També et pot interessar...