Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Setmana clau pel futur de l'independentisme

La justícia belga i europea decideixen sobre l'extradició i la immunitat de Puigdemont i Junqueras

Junqueras i Puigdemont, en una imatge d'arxiu | Cedida

Aquest dilluns comença una setmana que pot ser clau en el futur més pròxim de la política catalana. El que passi en els tribunals europeus, però també les accions i decisions que es prenguin a Madrid i Barcelona marcarà les pròximes passes dels partits independentistes

Avui mateix, un tribunal de Brussel·les decideix si extradeix a Carles Puigdemont. En cas de no fer-ho, seria un nou cop per la justícia espanyola i la figura de l'expresident es veuria reforçada, de cara a unes pròximes eleccions catalanes on no descarta torna a ser candidat, si la justícia europea li facilita.

Pendents també de Luxemburg

I és que una altra de les  cites importants d'aquests set pròxims dies tindrà lloc divendres a Luxemburg. Allà, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea examina si Oriol Junqueras va aconseguir la condició d'immune quan va aconseguir el seu escó com eurodiputat. 

Encara que sembla difícil que amb una sentència ferma la situació penal de l'expresident es pugui veure afectada,  una sentència favorable si podria beneficiar Carles Puigdemont.  Com a eurodiputat, podria tenir més fàcil tornar a optar a ser president de la Generalitat, en unes eleccions que tot l'espectre polític veu clar que es convocaran el 2020.

La trucada Torra-Sánchez

Les decisions dels tribunals europeus també podrien afectar clarament a les negociacions per la investidura  entre PSOE i ERC. Els republicans podrien obtenir una victòria en les seves tesis i una arma de pressió contra els socialistes.  El seu líder, Pedro Sánchez, protagonitzarà també aquest dimarts una acció important per la política catalana i espanyola. 

Després de moltes negatives, trucarà al president de la Generalitat, Quim Torra, però en una ronda de contactes amb la resta de president autonòmics. Torra, que ja ha qualificat aquest gest d'«estèril i buit», viu pendent d'una possible inhabilitació la qual el TSJC vol resoldre abans de Nadal. 

Finalment, el focus polític se situarà el pròxim dimecres als voltants del Camp Nou. La convocatòria de Tsunami Democràtic, pendent que es concreti, podria marcar una nova escalada de protestes que marquin l'agenda política.

També et pot interessar...