Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Judici del Procés al Tribunal Suprem

Setmana decisiva per la política i els presos catalans

Dimarts se celebrarà la tercera reunió entre PSOE i ERC i començarà la ronda de trobades del rei amb els grups parlamentaris

Judici del Procés al Tribunal Suprem
Judici del Procés al Tribunal Suprem | Cedida

Comença la que pot ser una setmana decisiva en les negociacions de la investidura. En els propers dies es duran a terme tres esdeveniments que podrien condicionar la investidura de Pedro Sánchez com a president. Un dels punts claus és  el grau penitenciari  amb què els centres penitenciaris classificaran als nou líders independentistes empresonats.  Un règim de segon grau o un de tercer són les dues úniques opcions.

Per aquest dilluns està prevista una reunió a Brussel·les presidida per Carles Puigdemont i Quim Torra amb els diputats de JxCat.  La trobada té com a objectiu definir l'estratègia política que seguirà el partit durant els pròxims mesos així com tractar la negociació del PSOE amb ERC. Per la seva part, socialistes i republicans mantindran una tercera reunió dimarts a Barcelona per pactar la investidura de Sánchez. 

S'espera que en aquesta reunió ambdós partits presentin els documents escrits sobre la possible creació d'una taula de diàleg. Dimarts també s'iniciarà la  ronda de trobades del rei amb els grups parlamentaris per tal que proposin un candidat a la investidura. 

Els permisos dels presos per sortir de la presó

Aquest dissabte es compliran dos mesos d'ençà que es va conèixer la sentència del Suprem, el temps màxim que marca la llei per classificar un pres, és per això que aquesta setmana s'ha de conèixer el  dictamen de la junta de tractament de les presons sobre el grau penitenciari que aplica als presos del procés. Les dues opcions que s'han de proposar, de manera individual, són un segon grau o un tercer grau, amb aquest últim els presos només haurien d'anar al penal a dormir.

Els fiscals del Suprem però no estan disposats a permetre un tercer grau tan aviat, segons recull 'El Punt Avui', motiu pel qual es creu que el règim de segon grau serà el més probable.  Si aquest es donés, la persona ha d'haver complert una quarta part de la pena per obtenir permisos regulars: 36 dies a l'any en segon grau i 48 en tercer.

Els Jordis compliran aquesta quarta part el pròxim mes de gener mentre que l'exvicepresident i líder d'ERC, Oriol Junqueras, ho farà el febrer del 2021, ja que és el que té la pena més alta amb 13 anys de presó. Aquesta decisió haurà de ser ratificada per la Fiscalia i la Generalitat tot i que l'última paraula la tindrà Manuel Marchena.

També et pot interessar...