Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de Quim Torra, durant una reunió telemàtica

Societat Civil Catalana diu que la Generalitat «margina» el castellà

L'entitat nega que el català estigui en perill i defensa la «utilitat i riquesa» de la llengua castellana

Imatge de Quim Torra, durant una reunió telemàtica
El president Quim Torra, en una imatge d'arxiu. | Catalunya Diari

Societat Civil Catalana ha presentat aquest dimecres un informe sobre la convivència lingüística a Catalunya del qual en conclou que hi ha «desigualtat de tracte» per part de la Generalitat cap als castellanoparlants i que «es margina la cultura en espanyol». En canvi, considera que l'administració estatal és «pràcticament bilingüe i fa un esforç important» per comunicar en català tot i que aquesta llengua no és oficial arreu.

Tot i que admet que el català té menys parlants que el castellà, rebutja que es trobi en perill i recorda que és llengua cooficial a Catalunya. A més, insta el govern espanyol a «posar en valor la utilitat i riquesa de la llengua comuna» i a «combatre» el discurs que situa la resta d'idiomes de l'Estat en perill.

Felip VI i Pedro Sánchez mantenen la primera reunió oficial després de la marxa de Joan Carles I

En un altre ordre de coses, Felip VI i Pedro Sánchez mantenen aquest dimecres al migdia la primera reunió oficial després de la marxa a l'estranger de Joan Carles I. La trobada, el tradicional despatx d'estiu al Palau de Marivent (Mallorca), es fa marcada pel silenci tant de la Casa Reial com de la Moncloa sobre on està el rei emèrit. Deu dies després que la Casa Reial anunciés l'exili de l'exmonarca encara no es coneix on ha anat Joan Carles I ni tampoc els detalls d'aquesta operació ni de la presa de decisions. El rei emèrit va marxar acorralat per les investigacions judicials sobre presumptes comissions irregulars que hauria rebut el rei emèrit en la construcció de l'AVE a La Meca.

Després de l'anunci, Felip VI va reprendre l'agenda institucional a Madrid dijous de la setmana passada amb una recepció al ministre d'Exteriors de l'Uruguai i ha continuat aquesta setmana a Mallorca amb diverses audiències —la primera amb la presidenta de les Balears, Francina Armengol— i visites a l'illa. No ha fet cap comentari públic sobre la situació del seu pare.

Pel que fa a Sánchez, la reacció del president de l'executiu espanyol ha estat defensar la monarquia i l'actual cap d'Estat, a qui desvincula de les presumptes irregularitats de l'anterior monarca. Sánchez ha mostrat «respecte» a la decisió, que creu que serveix per «marcar distàncies» amb el rei emèrit, i ha evitat aclarir el paper que hi ha jugat la Moncloa escudant-se en la «confidencialitat» de les converses amb Felip VI. Ministres socialistes han negat que hi hagués una «negociació» sobre la qüestió.