IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Alguns sondejos apunten que el PP seria el gran perdedor si ara se celebressin eleccions a Espanya

Sembla que l'actual crisi entre Catalunya i l'Estat ha produït un desgast al partit

Los representantes de los cuatro partidos más importantes: PP, PSOE, Podemos y C's
Mariano Rajoy, Pedro Sánchez, Pablo Iglesias i Albert Rivera (PP, PSOE, Podemos y Cs) | Cedida

Un sondeig recollit pel diari ‘Público’ ha mostrat els resultats electorals que hi hauria a Espanya en unes hipotètiques eleccions generals que se celebressin avui. Els resultats mostren que, després de l'activació de l'article 155 per suspendre l'autonomia de Catalunya, cessar els membres del Govern i del president Puigdemont, i convocar eleccions a Catalunya, el PP seria el partit més perjudicat en perdre 5,4 punts, un milió de votants i 26 escons al Congrés dels Diputats. Aquests votants, en realitat s'estarien desplaçant cap a C’s, que guanyaria 1.100.000 de votants i augmentaria el seu nombre de diputats dels 32 actuals fins als 63. 

Podemos, per la seva banda, sofriria una pèrdua menor del que molts vaticinen, amb un 3,4% dels votants menys. D'aquests, s'estima que una gran part es deguin a la reducció general de la participació, que descendiria uns dos punts i rondaria un baix 67,8%. Quant a escons, en perdria tres i es quedaria amb 68, superant per cinc a Cs. El PSOE, per la seva banda, sí que patiria un considerable daltabaix i perdria gairebé un 6% dels seus vots, encara que en termes d'escons només tindria una pèrdua de quatre. La pèrdua és moderada en comparació a la pèrdua de vots, però com en el cas anterior també es deu a les desproporcionalitats del sistema de vot. Pel que fa als partits catalans, Esquerra Republicana s'enfortiria, guanyant un escó més i obtenint un total de deu; i el PDECat es mantindria estable amb 8 diputats, encara que perdria al voltant del 115% dels seus vots, quedant-se molt lluny d'ERC.

El sociòleg responsable de l'estudi, Jaime Miquel, valorava els resultats de la següent forma: «Els partidaris de l'aplicació de l'article 155 i la gran majoria dels independentistes catalans creuen que són iguals totes les banderes espanyoles que es veuen en aquests dies, i no és cert. Moltes són de demòcrates espanyols exigint solucions consensuades, un fenomen nou que és concurrent amb uns altres que vesteixen de blanc i que assegura la normalitat democràtica de la societat o el concepte Cameron a mitjà termini. Els successos de Catalunya estan actuant com a factor accelerant del final del postfranquisme. Ho hem dit de totes les formes possibles: que això ja és el Titanic, que és com l'URSS, que com el toro de Tordesillas, que això es diu postfranquisme i s'acaba. Perquè un Estat espanyol autoritari és impopular a la Unió Europea i a Espanya, i caurà tard o d'hora, aquí volem funcionar com els francesos o els alemanys, no com els turcs».


Comentaris

envia el comentari