Soraya Sáenz de Santamaria nega un pacte fiscal exclusiu per a Catalunya

La vicepresidenta del govern espanyol també ha acusat al govern andalús de voler «embolicar» amb coses «que són absolutament falses»

La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaria, en roda de premsa a Sevilla
La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaria, en roda de premsa a Sevilla | CatalunyaDiari.cat

La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha rebutjat aquest dilluns que s'estableixi un pacte fiscal exclusiu per a Catalunya, alhora que ha acusat el govern andalús de voler «embolicar» amb coses «que són absolutament falses».

Així ho ha manifestat Sáenz de Santamaría en roda de premsa, acompanyada del president del PP-A, Juanma Moreno, i després d'intervenir en el Comitè Executiu Autonòmic del PP-A; on ha recomanat a la Junta d'Andalusia «que estudiï la història recent» perquè, al seu judici, que acusi el govern central de voler fer aquest pacte fiscal «és desconèixer que tot el tema de l'independentisme va venir perquè Mariano Rajoy no es va avenir a obrir un pacte fiscal exclusiu per a Catalunya».

«Aquí les invencions del govern andalús tenen molt poc recorregut, res més que intentar embolicar», ha sostingut la vicepresidenta, que ha posat l'accent en què aquest assumpte és «prou seriós perquè ho emboliquin amb coses que són absolutament falses». Així mateix, ha assegurat que quan visita Andalusia ella no esmena la plana «a ningú», si bé ha incidit que «podria esmenar-la en algunes coses que no comparteix al govern socialista de la Junta d'Andalusia però no ho fa per respecte institucional».

Amb tot, Sáenz de Santamaría ha insistit que el model de finançament autonòmic vigent «no és un model bo» i ha recordat que així venen afirmant-ho des que ho va aprovar el PSOE de la mà d'ERC. Per això, ha explicat que cal reformar-lo «amb acord amb el PSOE, en l'àmbit de les comunitats autònomes, de les institucions i a nivell de partits».

«I si tots tenim voluntat, podrem tirar endavant un nou model de finançament que cerqui la màxima igualtat dels espanyols a l'hora de rebre serveis públics ja, que, al cap i a la fi, d'això van els models de finançament», ha sentenciat la vicepresidenta de l'Executiu de Mariano Rajoy.

Ha explicat que el govern central «treballa en propostes que reuneixin màxim consens per garantir els principis d'unitat, igualtat i solidaritat», i que ara com ara, les comunitats estan emplaçades a enviar les observacions dels informes dels seus experts fins al 23 de novembre per «cercar el consens entre partits i amb les comunitats». També ha advocat per vincular el finançament autonòmic al local.

El govern del PP, amic amb Andalusia

Per la seva banda, el president del PP-A, Juanma Moreno, ha destacat davant els mitjans de comunicació el «compromís permanent, continuat en el temps i intel·ligent» del govern d'Espanya amb Andalusia. «Ha estat un govern amic i proper als andalusos i a Andalusia en el pitjor moment, quan la crisi posava en qüestió serveis bàsics i fonamentals per als andalusos com la sanitat i l'educació o, fins i tot, gran part del nostre teixit productiu», ha agregat. 

Així mateix, el líder andalús dels populars ha ressaltat que el govern de Rajoy ha actuat amb «permanent claredat i lleialtat institucional amb la Junta d'Andalusia, com és la seva obligació perquè el govern espanyol està per servir al conjunt dels espanyols».


Comentaris

envia el comentari