IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

El sou de Carles Puigdemont supera en més del 80% el percebut per Mariano Rajoy

Les retribucions dels alts càrrecs del govern català superen amb molt a les del govern central

Carles Puigdemont i Mariano Rajoy
Carles Puigdemont i Mariano Rajoy | CatalunyaDiari.cat

Fa diversos anys que el tema de les retribucions salarials dels alts càrrecs del govern català s'han convertit en objecte de polèmica i debat a causa de la seva quantia, atès que aquestes eren molt superiors pel que fa a les dels seus homòlegs al govern central. Una qüestió que ara, enmig de la crisi de Catalunya, ha tornat a posar-se sobre la taula de debat evidenciant la gran diferència salarial que ha existit en aquests dos últims anys, el 2015, amb Artur Mas - que va percebre llavors 136.835 euros anuals -, i el 2016, amb Carles Puigdemont, que es va convertir en president de la Generalitat al gener del mateix any. En el seu primer any com a tal, Puigdemont va percebre una quantitat de 145.471 euros anuals, xifra que, d'altra banda, va superar amb molt al que va rebre el president Mariano Rajoy, que es va situar en 78.967 euros i va suposar una diferència del 84.22%, segons dades recollides sobre la base dels Pressupostos Generals de l'Estat per 2016 per l'entitat Convivència Cívica Catalana.

Comparativa de los salarios de los altos cargos
Comparativa dels salaris dels alts càrrecs. | Convivencia Cívica Catalana

Aquesta entitat, que es defineix com una «entitat que defensa drets dels ciutadans i aporta, des d'un punt de vista independent del poder polític català, informació i anàlisi sobre la realitat catalana», ha recollit també les dades d'altres alts càrrecs de tots dos governs i han destacat a més, que els consellers perceben un salari un 57.40% més elevat que els ministres, essent de 109.663 i 69.672 euros, corresponentment.

En el cas dels directors generals, la diferència també supera la meitat, amb un 53.99%, i en el dels secretaris generals és menor, si bé els secretaris autonòmics guanyen 84.920 euros anuals, això és, un 22.98% més que els secretaris d'Estat, amb 84.920 euros anuals. De fet, Carles Puigdemont va percebre en un any fins i tot més que Vladímir Putin - el president de la Federació Russa guanya 125.687 euros - o Matteo Renzi, que va ser Primer Ministre d'Itàlia fins a desembre de 2016 i va ser retribuït amb 115.151 euros.

Retribución de Puigdemont y de líderes internacionales
Retribució de Puigdemont i de líders internacionals. | Convivencia Cívica Catalana

 

Aquest 2017, el panorama és molt similar. Segons les dades recollides als Pressupostos Generals de l'Estat per 2017, aprovats al juny, fixaven una quantitat de 79.700 euros bruts anuals sense dret a percebre pagues extraordinàries per a Mariano Rajoy, salari sobre el qual s'aplicaria una pujada de l'1% prevista per als funcionaris. Puigdemont, per la seva banda, va tornar a situar-se com el polític autonòmic que més cobra, amb 145.470 euros. Per la seva banda, la remuneració més alta de tots els polítics espanyols pertany a la presidenta del Congrés, Ana Pastor, amb 194.548 euros; en segon lloc, a Pío García-Escudero, president del Senat, amb 177.135 euros i en tercer lloc, Carlos Lesmes, president del Tribunal Suprem, amb un salari anual de 132.769 euros.


Comentaris

envia el comentari