Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Torra, Puigdemont i Mas en una roda de premsa des de Perpinyà.

El cost del sous dels expresidents i les seves oficines és d'almenys 1,2 MEUR anuals

L’article 4 del Decret 195/2003 estableix els mitjans personals i materials que pertoquen als expresidents

Torra, Puigdemont i Mas en una roda de premsa des de Perpinyà.
Els expresidents de la Generalitat tenen dret a una retribució i una oficina pròpia. | ACN

Catalunya ha tingut en l'etapa dmeocràtica actual sis presidents de la Generalitat: Jordi Pujol, Pasqual Maragall, José Montilla, Artur Mas, Carles Puigdemont i Quim Torra. Tots ells ja són fora de Palau i el país espera el relleu a partir de les eleccions del proper 14 de febrer. La Generalitat, però, estableix quin és el tracte que reben els presidents de la Generalitat un cop ja han cessat, per la causa que sigui, del seu càrrec: ho dicta la Llei 6/2003, que es va aprovar en el darrer tram del govern Pujol, just quan ja es preveia l'adeu del primer president de la Generalitat en democràcia després de 23 anys.

Així doncs, els presidents tenen dret a una assignació mensual del 80% del sou de president un cop han deixat el càrrec per un període equivalent a la meitat del temps que han ocupat la presidència i, com a mínim, per una legsilatura. A banda, quan compleixen 65 anys, comencen a percebre una pensió de jubilació vitalícia equivalent al 60% del sou del president. A més, l’article 4 del Decret 195/2003 estaleix els mitjans personals i materials que es posen a disposició de cada expresident: tres llocs de treball adscrits al seu servei, una dotació pressupostària de despeses d'oficina, un cotxe amb xofer i la seguretat necessària.

1.177.491 euros de despesa el 2018... però ara més

Tot plegat, una important despesa complicada de calcular amb exactitud, però a la qual ens podem aproximar gràcies als números de l'exercici 2018, fets públics al Parlament a preguntes de Ciutadans. Aquell any, les despeses de sou i de l'oficina dels expresidents van ascendir a 1.177.491 euros. Desgranem-los. Pel que fa a sous, Artur Mas va percebre 119.450 euros, i Pasqual Maragall, ja jubilat, 89.588. Carles Puigdemont va renunciar a la seva assignació en disconformitat amb la seva destitució via 155, i José Montilla tampoc va percebre-la perquè cobrava com a senador —a dia d'avui, ja amb 65 anys, cobra una pensió similar a la de Maragall, per la qual cosa la xifra dels 1.177.491 euros de 2018 augmentaria.

Pel que fa a despeses d'oficina, i encara amb dades de 2018, la més cara és la de José Montilla (462.113 euros), seguida d'Artur Mas (284.864 euros) i Pasqual Maragall (129.729 euros). L'oficina de Carles Puigdemont es va activar a mig any i va costar 91.747 euros, una despesa que en un any natural és superior. Cal recordar que Jordi Pujol va renunciar a les seves prerrogatives com a expresident en confessar el seu escàndol de frau el 2014. A més, en poques setmanes caldrà sumar les despeses de sou i mitjans de Quim Torra, que ja ha demanat activar els seus drets com a expresident en aquest sentit.

La xifra de despesa dels sous dels expresidents i les seves oficines, doncs, superarà aquest 2020 i els propers anys la de 2018 i se situarà per sobre dels 1,2 milions d'euros. Una xifra molt contundent que crida l'atenció en un moment com l'actual i que C's ja demanava reduir dràsticament ara fa uns mesos, despertant crítiques també des del PP i, fins i tot, del PSC.