Carme Forcadell i Dolors Bassa

S'allarga almenys uns dies el tercer grau de Forcadell i Bassa: El Suprem no decidirà aquest dijous

Malgrat que la sala es reunirà aquest dijous, la decisió no es comunicarà fins la setmana que ve

La jornada d'aquest dijous, 26 de novembre, ha fet un gir inesperat per a l'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, i l'exconsellera de Treball, Dolors Bassa. Totes dues són les úniques preses de l'1-O que gaudeixen de forma efectiva del tercer grau, una situació que esperaven que s'acabés aquest dijous: el Suprem es reuneix per decidir si manté o revoca aquesta classificació penitenciària que els permet anar a la presó només per dormir-hi de dilluns a dijous. A primera hora del matí, però, RAC1 ha avançat que la sala que presideix Manuel Marchena no té previst comunicar el seu veredicte aquest dijous, sinó que ho farà la setmana que ve.

Almenys uns dies més de tercer grau per a Forcadell i Bassa

A efectes pràctics, això dona almenys uns dies de marge a Forcadell i Bassa, que podran passar el proper cap de setmana a casa i treballar fins al dia laborable de la setmana vinent en què es comuniqui la decisió del Suprem. Si, com s'esperen, es revoca el tercer grau, hauran de tornar a la presó en règim de tancament —podran seguir com fins ara, en canvi, si el Suprem decidís mantenir aquest tercer grau.

Així doncs, la Sala Penal del Tribunal Suprem es reuneix aquest dijous per estudiar els recursos de la Fiscalia i dels presos independentistes sobre l'aplicació del tercer grau penitenciari i l'article 100.2 del reglament penitenciari, però no té previst comunicar una decisió aquesta setmana i s'esperarà a donar a conèixer les seves resolucions fins la setmana que ve, un cop acordada l'argumentació que ha de determinar si han de continuar a la presó o poden accedir ja a la semillibertat.

La reunió tindrà lloc aquest dijous a partir de les deu del matí. Sobre la taula, entre altres, els recursos que la Fiscalia va presentar a principis de novembre contra el tercer grau de Carme Forcadell i Dolors Bassa. També els del Ministeri Fiscal contra la decisió del jutjat de vigilància penitenciària d'avalar el tercer grau que la Generalitat va concedir als set presos de Lledoners, que en aquest cas va quedar suspesa mentre no resolia el Suprem.

Els presos a Lledoners, pendents d'una possible resolució favorable al tercer grau

En el cas dels homes, doncs, el fet de no fer pública aquest dijous la decisió no els afecta: només veurien alterada la seva situació si, la setmana que ve, el Suprem donés el seu vistiplau al tercer grau. Si fos així, podrien gaudir del mateix règim penitenciari que tenen Forcadell i Bassa des de fa mesos