El Tribunal Suprem cita a declarar Oriol Junqueras el dia 4 de gener

El líder d'Esquerra Republicana de Catalunya parlarà davant de l'alt tribunal una setmana abans que els Jordis i l'exconseller Joaquim Forn
Oriol Junqueras | Cedida

 

El Tribunal Suprem ha citat l'exvicepresident Oriol Junqueras el dia 4 de gener per tal de decidir si segueix o no a presó. Segons informa 'La Razón', l'alt tribunal ha decidit que la decisió sobre el futur del polític es prengui amb la presència de Junqueras, per evitar possibles objeccions del Tribunal Europeu de Drets Humans, on els membres del Govern cessat tenen pensat portar el cas.

 

El líder d'Esquerra Republicana acudirà, doncs, al Suprem una setmana abans que els líders de l'Assemblea Nacional Catalana, Jordi Sànchez, I d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixari, així com de l'exconseller d'Interior, Joaquim Forn. En aquests casos, però, van ser ells mateixos els que van demanar declarar davant del jutge Pablo Llarena, el pròxim 11 de gener. 

Els Jordis i Joaquim Forn pretenen convèncer Llarena per sortir de la presó

A diferència de l'exvicepresident, els Jordis i Forn van renunciar a interposar un recurs contra la decisió de l'instructor de mantenir-los a presó, i van optar per sol·licitar una nova compareixença davant del jutge per respondre a les preguntes relacionades amb la seva imputació pels delictes de rebel·lió, sedició, i malversació. En aquest cas, els tres pretenen demostrar a Pablo Llarena que no hi ha risc de reiteració delictiva que justifiqui la mesura cautelar. 

 

Una decisió que tardarà uns dies

Ara bé, la Fiscalia s'oposa a què Junqueras surti de la presó i, tot i que la decisió del Suprem tardarà uns dies a conèixer-se, si es fa pública abans de l'11 de gener, podria donar-se la circumstància que els Jordis i Forn compareguin davant Llarena amb Junqueras al carrer. En aquest cas, l'exvicepresident fins i tot podria assistir a la sessió constitutiva del Parlament, que s'ha de celebrar els 20 dies posteriors a la celebració dels comicis, és a dir, com a molt tard el 23 de gener. 

 

 

La defensa denuncia els efectes «molt rellevants» de la seva privació de llibertat

En el seu recurs, la defensa de l'exvicepresident de la Generalitat, en mans de l'advocat Andreu Van den Eyde, es queixa dels «efectes molt rellevants» que la seva privació de llibertat ha tingut en la campanya electoral, i en la «conformació lliure de la voluntat popular». Així mateix, el lletrat també reclamava el dret de Junqueras a «exercir la representació política dels ciutadans si resultés escollit com a diputat o com a president del Govern». 

 

Cal dir, però, que de la mateixa forma que el jutge Pablo Llarena, la Fiscalia considera merament «formal» la renúncia a continuar amb la via unilateral del líder d'ERC. El Ministeri Públic el responsabilitza, com a vicepresident i «responsable dels processos de la consulta», de les crides als ciutadans perquè impedeixin els registres a les seus de les conselleries dels dies 20 i 21 de setembre. 

Comentaris