Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Joan Josep Nuet abans d'entrar al Tribunal Suprem, el 24 de març de 2021

El Suprem condemna Nuet a vuit mesos d'inhabilitació per desobediència

El diputat d'ERC-Sobiranistes al Congrés haurà de pagar una multa de 12.000 euros i deixar l'acta a la cambra baixa

El Tribunal Suprem ha condemnat l'ara diputat d'ERC-Sobiranistes al Congrés Joan Josep Nuet a vuit mesos d'inhabilitació i 12.000 euros de multa per un delicte de desobediència arran de la seva actuació com a membre de la Mesa del Parlament l'any 2017 en la tramitació de les lleis de desconnexió. El judici va tenir lloc els dies 24 i 25 de març. La resta d'exmembres sobiranistes de la Mesa d'aquell moment ja van ser jutjats i condemnats pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), però Nuet ha estat jutjat pel Suprem pel fet de ser diputat al Congrés, acta que ara haurà de deixar a causa de la condemna per inhabilitació.

Poc després, la xarxa s'ha omplert de mostres de suport i solidaritat al republicà –que aleshores era diputat de Catalunya sí que es pot- provinents de sectors sobiranistes, especialment de l'independentisme i de l'entorn dels comuns. 

Ell mateix, de fet, ha tingut la primera reacció a Twitter, on s'ha queixat que «no ha rebut cap notificació» i ha conegut la condemna per la premsa. «Espero valorar-ho quan ho conegui. La democràcia guanyarà», ha volgut afegir igualment.

Des del seu actual partit, ERC, ha rebut nombroses mostres de solidaritat i suport de part de militants i companys. L'expresident del Parlament i diputat d'ERC, Roger Torrent, ha criticat en una piulada que «l'Estat insisteix a perseguir i castigar el lliure debat parlamentari, un fonament de qualsevol democràcia». «El Parlament és el temple de la paraula. Tot el suport Nuet!», ha publicat.

Mostres de suport cap a Nuet des de diverses formacions

A l'entorn dels comuns, l'espai que va ser el seu en el moment dels fets que ara li han costat la condemna del Suprem, també s'hi han pronunciat algunes de les seves cares més conegudes. El portaveu d'Unides Podem al Congrés i diputat d'En Comú Podem, Jaume Asens, ha assegurat en una piulada que «la condemna del Suprem a Nuet avui és una nova condemna contra la democràcia, incompatible amb negar debats parlamentaris». «Un cop més, tot el suport», ha conclòs al tuit, que ha estat repiulat pel seu partit, En Comú Podem.

Des de JxCat també han enviat mostres de suport i han denunciat la sentència contra Nuet. La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha criticat la sentència i ha remarcat en una piulada que «tant és el que es digui o es faci, a l'Estat espanyol es continua penant la llibertat d'expressió dels representants polítics». L'expresident de la Generalitat i líder de JxCat, Carles Puigdemont, ha assegurat a Twitter que «Espanya condemna Nuet per ser demòcrata, per permetre el debat parlamentari». «Espanya és una vergonya europea. Tot el meu suport davant d'una nova injustícia. El Suprem condemna Nuet a inhabilitació tot i haver-se desmarcat del procés», ha dit.

La consellera de la Presidència en funcions i diputada de JxCat, Meritxell Budó, creu que la condemna és «per a un membre de la Mesa que durant el judici es va esmerçar a desmarcar-se del procés». «No és justícia, és venjança!». Clama a Twitter. La diputada i portaveu del grup parlamentari de JxCat, Gemma Geis, assegura que «davant la voluntat de permetre un debat parlamentari, condemna per inhabilitació». «És insostenible censurar el que voten els ciutadans. La meva solidaritat, Nuet», ha dit a la xarxa.

Des de la CUP, el perfil de la formació a Twitter ha mostrat el seu suport amb una piulada que denuncia que «l'Estat espanyol va en contra de la democràcia». «No pot haver-hi resolució democràtica amb més repressió i més injustícia. Solidaritat amb Nuet», han dit els anticapitalistes.

Des d'Òmnium Cultural també han piulat per mostrar el seu suport, assegurant que la condemna és «una nova injustícia» del Tribunal Suprem contra aquells que defensen drets fonamentals. «No deixarem enrere cap represaliat, continuem reclamant l'amnistia ara! Molta força, Nuet!», han publicat a Twitter.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]