Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El jutge Pablo Llarena sortint del Tribunal Suprem

Fiscalia demanarà al Suprem reactivar les euroordres de Puig, Comín i Ponsatí

El cas de Marta Rovira es deixarà per més endavant donada la complicació del procediment a Suïssa

El jutge Pablo Llarena sortint del Tribunal Suprem
Fiscalia demanarà a Llarena reactivar les reclamacions dels exconsellers Puig, Comín i Ponsatí | Europa Press

La Fiscalia del Tribunal Suprem té previst demanar demà dijous al jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena que activi tres reclamacions internacionals contra els exconsellers Antoni Comín, Lluís Puig -que se'n van anar a Bèlgica- i Clara Ponsatí -a Escòcia-, segons han confirmat a Europa Press fonts del Ministeri Públic.

També està estudiant la reclamació a Suïssa de la secretària general de l'ERC Marta Rovira, si bé el seu cas el deixaran per més endavant donada la complicació que presenta el procediment a Suïssa, on no pot fer-se mitjançant euroordre (OEDE). Processada per rebel·lió, la Fiscalia assenyala que en el cas de sol·licitar-se la seva entrega serà per sedició, igual que s'ha fet en el cas de Puigdemont, si bé tenen en compte que el país helvètic s'ha negat sempre a entregar els exiliats.

Descartades Meritxell Serrat i Anna Gabriel

De moment, descarten sol·licitar l'entrega d'altres exiliats com són l'exconsellera Meritxell Serret, que va ser consellera d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, també a Bèlgica; i de l'exportaveu de la CUP Anna Gabriel, que es troba a Suïssa, segons les mateixes fonts.

En el primer dels casos la decisió té molt a veure amb el resultat que va tenir la sentència del procés per a tres exconsellers que, igual que Serret, únicament eren acusats de desobediència i malversació (Meritxell Borrás, Carles Mundó i Santi Vila) i que van ser absolts del segon d'aquests delictes. El delicte de desobediència comporta únicament pena d'inhabilitació i multa, per la qual cosa es descarta reactivar una ordre d'entrega i ingrés a la presó. Pel que fa a Anna Gabriel, la seva recerca fa temps que es va descartar pel mateix motiu, ja que únicament està processada per desobediència.

Sedició i malversació per Comín i Ponsatí

La situació és diferent en els casos de Comín, Puig i Ponsatí, perquè sobre els tres pesen acusacions de malversació millor fonamentades. Així, sobre Comín (exconseller de Sanitat) i Ponsatí (ex-titular d'Educació) es demanarà l'entrega per presumptes delictes de sedició i també de malversació en relació amb locals dependents dels seus departaments que haurien posat a la disposició del referèndum de l'1-O.

En relació amb l'exresponsable de Cultura existeix una factura per valor de 200.000 euros encara per aclarir que podria determinar la seva petició d'entrega, segons les mateixes fonts, i se'l reclamarà per malversació i desobediència. Si escau, per no entrar en joc la sedició, existeixen més dubtes que Llarena opti finalment per reclamar-li, tot i que tot dependrà dels arguments que utilitzin els fiscals en els seus escrits.

També et pot interessar...