Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El president d'ERC explica que va anar a la sessió constitutiva del Congrés amb ganes d'ensenyar un somriure a les persones que li «volen mal»

El Suprem vol impedir que Junqueras sigui eurodiputat

La intenció dels magistrats de l'alt tribunal es que no pugui obtenir la immunitat que li donaria la seva condició d'europarlamentari

El president d'ERC explica que va anar a la sessió constitutiva del Congrés amb ganes d'ensenyar un somriure a les persones que li «volen mal»
El president d'ERC explica que va anar a la sessió constitutiva del Congrés amb ganes d'ensenyar un somriure a les persones que li «volen mal» | CatalunyaDiari.cat

 

Després del primer cop que va rebre amb la seva suspensió com a diputat al Congrés, la presència d'Oriol Junqueras al Parlament Europeu també perilla. I és que ara mateix, algunes fonts apunten que la sala del Tribunal Suprem, presidida de Manuel Marchena, estaria estudiant impedir que pugui recollir les seves credencials com a eurodiputat. 

Segons apuntava 'El Independiente', Junqueras, actualment en presó provisional, haurà d'anar personalment al Congrés dels Diputats, un cop la Junta Electoral Central dugui a terme la proclamació dels candidats.  Des d'aquell moment, tindria cinc dies per anar a la Cambra Baixa i dependria de la voluntat de l'alt tribunal a permetre'l exercir el càrrec pel qual ha estat escollit. 

Volen impedir que adquireixi la immunitat parlamentària

El motiu principal que portaria als membres del Suprem a prendre aquesta decisió seria la immunitat parlamentària que adquiria el líder d'ERC. Gràcies a la seva condició d'eurodiputat, gaudiria d'uns certs privilegis judicials. Entre d'altres, tindria la immunitat reconeguda «en el Parlament del seu país i en el territori de qualsevol estat membre» davant tota mena «de detenció i actuació judicial». 

El Tribunal encapçalat per Manuel Marchena disposat a què Junqueras no s'acrediti com a eurodiputat | Cedida

 

Aquesta immunitat seria efectiva durant el període sessions del Parlament Europeu i afectaria tant «es dirigeixen al Parlament o quan tornin del mateix».  La seva condició d'eurodiputat protegiria també el líder republicà d'una possible condemna, ja que el reglament intern de la cambra demana un suplicatori per «l'aplicació d'una condemna a un dels seus membres».  Per aconseguir-la, però, serà necessari que també rebi l'autorització per assistir a la primera sessió de l'Eurocambra el pròxim 2 de juliol a les 10 del matí. 

La supressió de la immunitat dependria del Parlament Europeu

Si finalment Oriol Junqueras adquirís la immunitat pròpia de la seva condició d'eurodiputat, la sala del Suprem encara podria demanar al Parlament Europeu que la suspengués.  Tot quedaria en mans d'una cambra molt dividida, que ja no està controlada pel Partit Popular i Socialista europeus i on certs representants ja han mostrat la seva posició contrària a l'empresonament del polític català. 

Però els magistrats no compten amb la seguretat, com si va passar al 'Congreso', que els parlamentaris de Brussel·les accedissin a dur a terme la suspensió. La presència d'un Junqueras immune podria acabar afectant la sentència del judici del procés, que s'espera que estigui enllestida en les pròximes setmanes. Per evitar mals majors, sembla doncs que el Suprem seria reticent a permetre la presència a Europa del pres independentista.

També et pot interessar...