ÚLTIMA HORA

🚨 Sanitat obre la porta a mantenir els confinaments perimetrals per Nadal

El Suprem no admet a tràmit la querella de VOX contra Quim Torra

El magistrat Manuel Marchena considera que les paraules del president defensant la via eslovena per arribar a la independència s'emmarquen dins de la llibertat d'expressió

Manuel Marchena no ha admès a tràmit la querella de VOX contra el president Quim Torra
Manuel Marchena no ha admès a tràmit la querella de VOX contra el president Quim Torra | Cedida

El Tribunal Suprem (TS) ha inadmès a tràmit la querella presentada per la formació ultradretana VOXcontra el president Quim Torra, per un presumpte delicte de provocació, conspiració o proposició per a la rebel·lió, després de defensar la via eslovena per aconseguir la independència. 

El president de la Sala Segona de l'Alt Tribunal, Manuel Marchena, ha assenyalat que, tot i que la proposta del president català pot semblar un «disbarat», i sigui fins i tot «irritant i imprudent», no es pot parlar d'un delicte, ja que s'emmarca dins de la seva llibertat d'expressió. 

Inadmesa la querella contra Quim Torra

El passat 8 de desembre, Quim Torra va defensar la via eslovena per Catalunya a Brussel·les i VOX va presentar una querella contra el president de la Generalitat. Tanmateix, el Tribunal Suprem ha expressat que «és evident que l’expressió d’opinions té un marge més ampli de llibertat que troba el seu únic límit en la protecció de l'honor i de la integritat moral davant la burla, l’escarni o la degradació intolerables».

Quim Torra
VOX assegurava que Quim Torra havia constituït en un delicte de provocació, conspiració o proposició de rebel·lió | Cedida

Segons el partit ultradretà –que exerceix l'acusació popular al judici al procés– les declaracions de Torra eren constitutives d'un delicte de provocació, conspiració o proposició per a la rebel·lió. La querella es centrava en declaracions que Torra havia fet al desembre del 2018 i d'un posterior tuit que va fer des del seu compte oficial de presidència, i el relacionava amb actes dels CDR i missatges difosos a aquesta xarxa social. Tanmateix, segons la sala, la querella exposa «simples sospites» derivades d'opinions i missatges de diversos comptes de Twitter emesos per persones diferents, «que no tenen relació entre ells ni amb el querellat».

A l'acte de presentació del Consell de la República, Torra va referir-se al precedent d'Eslovènia. «Els eslovens ho van tenir clar, van decidir determinar-se i tirar endavant amb totes les conseqüències i fins aconseguir-ho, fem com ells», va dir. Unes paraules –i un posterior tuit– que VOX va portar al Suprem per considerar que Torra havia comès un delicte de provocació, conspiració o proposició per a la rebel·lió.

Declaracions dins de la seva llibertat d'expressió

Segons la sala, les declaracions de Torra no encaixen amb els delictes penals pels quals VOX presenta la querella «per més que les expressions d'idees polítiques poden resultar desgavellades». Els magistrats entenen que fa una «menció» al precedent d'Eslovènia, però que està «desvinculada» d'accions o decisions concretes ulteriors que hagi fet el mateix Torra.

«Per apreciar provocació, proposició o conspiració per a la rebel·lió és indispensable que no s'arribi a iniciar l'execució del delicte, perquè sinó pel contrari estaríem davant d'una temptativa o la consumació del delicte», recull la resolució. I afegeix: «Però almenys els fets s'han de poder situar més enllà de la fase interna del consens d'opinions polítiques, aprovació de comportaments aliens o comunitat d'ideologia i caure en fase de resolució manifestada que expressen no les opinions públiques, sinó les mesures o decisions externes».


Comentaris

envia el comentari