El Suprem rebutja les recusacions dels cinc magistrats que jutjaran l'1-O

Les van presentar 11 dels processats

Imatge d'una urna de l'1-O
Imatge d'una urna de l'1-O | CatalunyaDiari.cat

El Tribunal Suprem ha rebutjat per unanimitat les recusacions dels cinc magistrats que jutjaran l'1-O, presentades per onze dels processats. La Sala del 61 ha decidit no admetre a tràmit les tres recusacions presentades per Carles Puigdemont, Lluís Puig i Clara Ponsatí i, a més, desestimar les altres vuit presentades pels processats que es troben tancats a les presons de forma preventiva.

Aquesta decisió ha estat pressa per 13 dels 16 membres que habitualment conformen aquesta sala, ja que els altres tres s'han hagut d'absentar. Dos d'ells, Manuel Marchena i Andrés Martínez, perquè eren dos dels magistrats pels quals es demanava la recusació i el tercer, Vicente Magro, perquè ha estat l'instructor de l'expedient de recusació. Tot i que la decisió ja ha estat presa i anunciada públicament, l'auto íntegre de la Sala encara no es farà públic fins d'aquí a uns dies.

Accepta la petició de la Fiscalia

Aquesta negativa va en línia amb la petició que la Fiscalia del Tribunal Suprem havia fet, qualificant de «frau processal i atemptat contra la bona fe» les demandes dels processats d'apartar els cinc magistrats que els havien de jutjar. «No és raonable sostenir que les sospites d'imparcialitat objectiva dels magistrats recusats estiguin legítimament i objectivament justificades», argumentava.

En el cas de les recusacions fetes per Puigdemont i els exconsellers a l'estranger, la Fiscalia va considerar que es tractava d'una estratègia per endarrerir la causa, ja que ni tan sols és un tribunal que els acabarà jutjant. En aquest sentit, afegia que la decisió de l'expresident era «un sarcasme que accioni la recusació qui està fugit de la justícia».

Els processats demanaven apartar cinc magistrats

Entre finals del mes de juliol i principis d'agost, 11 dels 25 processats per la seva implicació en el procés independentista de Catalunya van demanar la recusació dels cinc magistrats encarregats de jutjat la causa, en considerar que hi havia falta d'imparcialitat en els jutges.

En concret, l'escrit estava dirigit contra els magistrats Manuel Marchena, Andrés Martínez, Juan Ramón Berdugo, Luciano Varela i Antonio del Moral, als quals se'ls acusava de vulnerar dels seus drets fonamentals, amb la negació d'un procés públic en plena igualtat i amb totes les garanties legals.


Comentaris

envia el comentari