Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Els presos de l'1-O, a la banqueta dels acusats del Tribunal Suprem.

El Suprem revisarà l'article 100.2 dels presos de l'1-O

Haurà de decidir la sala segona, presidida per Manuel Marchena

Els presos de l'1-O, a la banqueta dels acusats del Tribunal Suprem.
Els presos de l'1-O, a la banqueta dels acusats del Tribunal Suprem. | ACN

El Tribunal Suprem revisarà la concessió de l'article 100.2 del règim penitenciari a l'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, després que el jutjat de vigilància penitenciària número 3 de Lleida hagi enviat a la sala segona del TS el recurs d'apel·lació al respecte presentat per la Fiscalia, segons avança 'El Mundo'. 

El tribunal sentenciador, és a dir, el dirigit per Manuel Marchena, haurà de decidir si l'article 100.2 en el cas de Forcadell  està fonamentat jurídicament, en una decisió podria vincular la resta de presos. Serà la primera ocasió en què el règim penitenciari dels presos independentistes haurà de ser valorat pel mateix tribunal que els va jutjar durant el 2019.

L'exconseller Puig compareix aquest dimarts davant la Justícia belga

En l'altre front judicial independentista, a Bèlgica, l'exconseller  Lluís Puig compareix aquest dimarts davant la justícia del país per l'euroordre després de l'ajornament per la covid-19. Puig ha arribat al Palau de Justícia de Brussel·les aquest matí acompanyat per l'expresident Carles Puigdemont i l'exconsellera Clara Ponsatí. Més tard també ha arribat l'exconseller Toni Comin i la delegada del Govern a Brussel·les, Meritxell Serret. L'última audiència que tenia pendent el 30 de març va ser suspesa per la pandèmia i ara amb la desescalada s'ha reactivat el cas. La defensa de Puig assegura que encara tenen pendent presentar al·legacions i descarten que el jutge es pronunciï aquest dimarts.

L'última audiència de principis de març l'equip jurídic de Puig va argumentar que l'exconseller patiria una «vulneració de drets fonamentals» si fos extradit a Espanya i que el delicte de malversació pel qual se'l reclama no és equivalent en la legislació belga. La defensa considera que queden «aspectes tècnics» de l'euroordre per tractar en aquesta vista. En aquest sentit, els advocats de Puig es plantegen demanar al tribunal belga que faci una pregunta prejudicial al Tribunal de Justícia de la Unió Europea, però encara no han concretat sobre quins aspectes de l'euroordre.

Les euroordres contra l'expresident Carles Puigdemont i els exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí  estan paralitzades a l'espera que l'Eurocambra decideixi si els hi aixeca la immunitat. Tots tres eurodiputats estan acusats de sedició i malversació pel cas de l'1-O. Per la seva banda, l'exconsellera i delegada del Govern a Brussel·les, Meritxell Serret, no s'enfronta a cap procediment d'extradició perquè el Tribunal Suprem no va emetre una tercera euroordre contra ella, acusada de desobediència pel cas de l'1-O.