Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Els presos de l'1-O

El Suprem tomba el 100.2 de Forcadell i augura la seva negativa al tercer grau dels presos

Marchena també és qui haurà de decidir, en darrera instància, sobre la semillibertat dels presos independentistes

Els presos de l'1-O
Carme Forcadell, al mig de la tercera bancada d'acusats durant el judici del procés. | ACN

La Sala Segona del Tribunal Suprem, presidida per Manuel Marchena, ha tombat l'aplicació de l'article 100.2 del règim penitenciari a l'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell. Marchena ha acceptat el recurs d'apel·lació de la Fiscalia i, d'aquesta manera, tomba el 100.2 que permetia a Forcadell anar a cuidar la seva mare i fer tasques de voluntariat.

La decisió augura el que pot passar amb el tercer grau al Suprem

Des de fa uns dies, però, tant l'expresidenta del Parlament com la resta de presos de l'1-O  gaudeixen del tercer grau penitenciari, que segueix en peu. La decisió de Marchena amb el 100.2, però, indica quin serà el seu parer quan, en darrera instància, hagi de decidir si accepta o revoca el tercer grau dels presos.

El Suprem  també estableix que els recursos del fiscal suspendran automàticament els permisos. Així ho ha decidit el propi alt tribunal, que estableix que ha de ser el tribunal que va emetre la sentència de l'1-O  el que ha de resoldre els recursos. Pel que fa al de Forcadell, s'hi ha pronunciat després que el jutjat de vigilància penitenciària de Lleida obrís la porta a enviar la qüestió al Suprem, que ara li denega el 100.2 per falta de justificació. A més, avisa que el 100.2 no pot «amagar excarceracions pròpies del tercer grau».

Forcadell dona suport als seus excompanys de mesa del Parlament

Al seu torn, l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell ha defensat els membres de la Mesa del 2017 que des d'aquest dimarts són jutjats al  TSJC per desobediència. «Hem vist com alguns tribunals volen convertir la mesa en un òrgan censor, i no ho podem permetre, com a demòcrates i com a ciutadans no podem permetre que la censura entri al Parlament de Catalunya», ha defensat en un article publicat a l'Ara amb el títol 'El parlamentarisme, a judici'.

Forcadell afegeix que ni ella ni cap membre de la mesa van «coartar o conculcar cap dret» i referma que al Parlament s'hi ha de poder parlar de tot, inclòs el dret a l'autodeterminació de Catalunya. Els acusats són Lluís Corominas, Ramona Barrufet, Lluís Guinó, Anna Simó i l'exdiputada de la CUP Mireia Boya.