YOUTUBE:

🎥Els millors vídeos i directes al canal de Youtube de CatalunyaDiari. ➡Segueix-nos GRATIS punxant aquí. T'ESPEREM!

Susanna Griso: «A Catalunya hi ha hagut mentides i un engany col·lectiu»

La presentadora catalana assegura que una oferta del govern espanyol reduiria el nombre d'independentistes

Susanna Griso
Susanna Griso | Antena 3

Encara queden uns dies perquè Susanna Griso es torni a posar al capdavant del programa ‘Espejo Público’, però abans d’acabar les vacances ha reaparegut amb una entrevista personal al diari ‘El Mundo’. Li han preguntat sobre el masclisme, la televisió o diversos temes personals, però la major part de la conversa ha estat dedicada «al Tema»: la situació política de Catalunya.

«La tempesta perfecta. S'han sumat molts problemes. Primer la crisi econòmica, perquè Catalunya va ser la primera comunitat a fer retallades. I, d'aquí, molts van començar a pensar que la solució està en la independència, perquè es venia una independència ‘low cost’ que implicava no sortir de la UE, el reconeixement internacional, una relació de veïnatge meravellosa amb Espanya ... I hi va haver moltes persones que es van creure aquest discurs», ha començat dient la presentadora.

Griso ha explicat que en el seu moment pensava que «el xoc de trens era un desafiament que hi era, però que algú acabaria recorrent al fre d'emergència abans de l'estació final», quelcom que lamenta no s’hagi acabat produint. De fet, la presentadora d’Antena 3 assegura que ha arribat un punt on «la política s’ha convertit en un problema a» Catalunya fins al punt què parlar d’ella entre familiars és «un tabú».

Un reconeixement simbòlic

La periodista creu que encara no és massa tard per posar solució al conflicte o, com a mínim, reduir el nombre d’independentistes: «Dels dos milions d'independentistes que se suposa que hi ha, hi haurà menys d'un milió plenament convençuts. I aquest altre milió està esperant una oferta, tercera via més o menys honrosa».

En aquest sentit, creu que «una reforma constitucional que impliqui un blindatge del català i de determinades competències i un reconeixement simbòlic de Catalunya com a nació» faria que el nombre d’independentistes disminuís. «Amb aquesta oferta, que en algun moment arribarà, aquest percentatge mai serà de dos milions», assegura.

«Ha faltat política i ha sobrat judicialització»

Sobre la situació actual, Griso creu que és «un error pensar que les togues resolen els problemes polítics» i lamenta que «a Catalunya ha faltat política i ha sobrat judicialització». Això sí, també ha volgut deixar clar que en el bàndol independentista hi ha hagut «molta frivolitat, mentides, un engany col·lectiu i un infantilisme impropi d'una societat madura com la catalana».

En aquest sentit, creu que l’únic que manté unit al sobiranisme en aquests moments és la seva lluita per alliberar els «polítics presos». «No tinc clar quin és el projecte comú més enllà d'això, sembla que hi ha molta improvisació, que van fent camí sense marcar-se objectius. El gran engany de la ‘revolució dels somriures’ era que tot passava per lliurar margarides i clavells, quan qui declara la independència acaba a la presó», sentencia.

Ja per acabar, Griso nega que ella representi Espanya: «No represento a ningú. A mi mateixa i amb dificultats. Pertanyo a aquí on està el meu necesser, les meves fotos i la meva música. Paco de Lucía i Llach, Miguel Poveda i Serrat. Aquest esquinçament d'identificar-te amb Serrat o amb Llach ... Per què? És la riquesa d’aquest país».


Comentaris

envia el comentari