El TS demanarà que suspenguin els presos després de recollir la seva acta

El tràmit és similar al que va dur a terme Llarena per suspendre’ls com a diputats al Parlament

Els magistrats hauran de valorar com es farà efectiu el dret a la participació política dels encausats
El Tribunal Suprem demanarà al Congrés que suspengui els presos després de recollir les actes de diputats | CEDIDA

Males notícies per a Junqueras, Sànchez, Turull, Rull i Romeva. El Tribunal Suprem té previst demanar al Congrés la suspensió dels cinc polítics empresonats que han resultat escollits a les eleccions generals d’aquest 28-A per JxCat i ERC, tot i que sí que deixarà, en un principi, que surtin de la presó per recollir les actes de diputats –d’Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull– i la de senador –de Raül Romeva–.

Segons la llei del règim electoral, com que no han estat condemnats, no hi ha cap raó legal per impedir que els cinc empresonats puguin anar a recollir les seves actes. Tanmateix, segons ha avançat ‘el Periódico’, la realitat pot ser que no puguin exercir, ja que el Suprem comunicarà la seva suspensió de funcions per a càrrec públic al Congrés, al Senat i al Parlament, basant-se en l’article 384 bis de la llei d’enjudiciament criminal per als processats per terrorisme o rebel·lió.

Possible suspensió de funcions a partir del 6 de maig

El citat diari ha tingut accés a unes fonts jurídiques que afirmen que les Corts hauran d’aplicar la llei un cop rebin aquest comunicat. En aquest sentit, a més, hi ha qui creu que no seria necessari perquè no és una decisió nova, sinó que és l’efecte de la suspensió dels diputats processats al Parlament establerta pel jutge Llarena durant l’estiu passat.

Mentre el Tribunal Suprem es pronuncia respecte d'aquest tema, el Congrés ha estudiat els escenaris que poden esdevenir arran de la suspensió dels presos, després que recullin les actes a partir del pròxim 6 de maig, ja que actualment estem en un període entre dues legislatures i les noves Corts Generals no es constituiran fins al 21 de maig.

Per una banda, l’execució de la suspensió podria estar en mans de la mesa de la Diputació Permanent, integrants de la qual són la màxima autoritat competent ara per ara, però realment no té funcions respecte a l’acreditació de diputats. Per l’altra, estaria en les de la mesa que es triarà el 21 de maig, tanmateix, els diputats primer han de jurar la Constitució. És a dir que els empresonats haurande demanar permís per assistir al ple al Tribunal Suprem i votar els membres de la mesa que, a continuació, els suspendrien.


Comentaris

envia el comentari