Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

La suspensió dels presos electes podria facilitar la investidura de Pedro Sánchez

El Congrés estudia rebaixar la majoria de 176 a 174 escons a la cambra

Pedro Sánchez podria facilitar la seva investidura amb la suspensió dels presos electes | CatalunyaDiari.cat

 

La suspensió dels presos catalans no es queda aquí. La decisió que va prendre ahir la Mesa del Congrés podria fer variar la configuració actual i les majories a la cambra. Tal com ha informat la presidenta Meritxell Batet, s'ha acordat demanar un nou informe als serveis jurídics sobre els «còmputs de les majories». Per tant, si Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull no renuncien a l’acta després de la seva suspensió, això podria fer baixar la majoria absoluta dels 176 als 174 escons.

[predef]catalunya-diari-81[/predef]

Segons fonts del Congrés, no seria la primera vegada que es rebaixa el llindar de la majoria absoluta, i és que hi ha antecedents de majories rebaixades per absència o suspensions de les funcions. Això es podria traduir en un avantatge per la investidura de Pedro Sánchez, que podria quedar elegit presidents fins i tot en primera volta.

Cal remarcar que els quatre diputats presos no estan inhabilitats fins que no hi hagi una sentència, motiu pel qual no estan obligats a renunciar al seu escó. Sí que queden suspesos de funcions basant-se en la llei d’enjudiciament criminal, que ho preveu per als processats per un delicte de rebel·lió.

Josep Rull, Jordi Sànchez i Jordi Turull entrant al Congrés
Josep Rull, Jordi Sànchez i Jordi Turull entrant al Congrés | CatalunyaDiari.cat

 

El Congrés suspèn els diputats presos

Ahir es va fer públic que La Mesa del Congrés havia suspès Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull com a diputats de la cambra baixa. Va adoptar la decisió després d'una reunió on el Grup Socialista, PP i C’s van votar conjuntament a favor de la suspensió, mentre que els dos representants de Podem i En Comú Podem es van pronunciar en contra del que consideren una vulneració dels drets dels diputats.

La Mesa va actuar d'acord amb un informe dels lletrats que establia que cal  «declarar automàticament suspesos en l’exercici del càrrec»  els diputats presos. Ho fa adduint a l’article 384bis de la Llei d’Enjudiciament Criminal (LECrim), i no en l’article 21.2 del Reglament del Congrés, que estableix que per treure les prerrogatives als diputats  cal que existeixi un suplicatori.

També et pot interessar...