Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Els presos durant la primera vista del judici de l'1-O

La suspensió dels presos electes podria facilitar la investidura de Pedro Sánchez

Les decisions dels tribunals sobre el futur polític Junqueras, Sánchez, Turull, Rull i Romeva podria influir en l'inici de la legislatura

Els presos durant la primera vista del judici de l'1-O
Els presos durant la primera vista del judici de l'1-O | CatalunyaDiari.cat

 

L'Estat espanyol afronta una situació política inèdita després que cinc dels polítics presos fossin escollits com a diputats i senadors en les passades eleccions generals. El fet que Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Josep Rull, Jordi Turull i Raül Romeva puguin exercir els seus càrrecs o siguin suspesos afectarà directament al futur de l'actual legislatura. 

El govern espanyol considera que el Tribunal Suprem permetrà que acudeixen al ple de 21 de maig a recollir les seves actes parlamentàries. És aquí on s'obren diferents escenaris. Doncs si es produís una  suspensió immediata, el Congrés passaria a tenir 346 diputats temporalment i Pedro Sánchez només necessitaria 173 per ser investit. 

  • També pots llegir: La Fiscalia s'oposa a la llibertat provisional dels presos electes

La justícia haurà de decidir si poden exercir com a diputats

Si finalment els polítics catalans reben el permís de l'alt tribunal per recollir la seva credencial com a diputats i senadors, caldria  veure quines són les següents passes dels tribunals i de les defenses.  Aquestes és probable que tornin a demanar la seva posada en llibertat per poder exercir els seus drets polítics.  

El futur dels presos electes podria ser clau per una investidura de Pedro Sánchez | Cedida

 

En canvi, el Suprem podria optar per la seva suspensió.  Tot i això,  no sembla que pugui aplicar la llei d'enjudiciament criminal per suspendre'ls, ja que el procés no es troba en la fase d'instrucció sinó de vista oral. També sembla complicat que s'utilitzi la part del reglament del Congrés on es pot suspendre a un representant en presó preventiva, ja que no s'ha produït una suplicatòria del tribunal.

Només un cop es confirmés una sentència ferma es complirien les condicions legals per una suspensió. Tot apunta que si el Tribunal Suprem es nega a deixar en llibertat als cinc polítics catalans, així de ser finalment el Constitucional el que es pronunciï en una situació que no té precedents. 

Poc probable que hi hagi una suspensió del judici

Finalment, les defenses podrien recórrer a un article de la llei citada per demanar la suspensió del judici. El problema recau en el fet que novament no existeix una jurisprudència anterior que pugui ajudar als tribunals a prendre una decisió. Existeix l'opció que  els advocats sol·licitessin la coneguda suplicatòria a les Corts i que, si finalment és acceptada, es paralitzés el procés judicial. 

El que sí és segur és que serà necessària la presència física dels diputats, o amb un document per notari en el cas del senador, perquè puguin recollir la seva acta  i gaudir de les prerrogatives d'inviolabilitat i impunitat. En cas de produir-se, caldria veure si la seva nova condició legal podria tenir alguna conseqüència sobre el procés judicial en contra seva. 

  • També et pot interessar: Els advocats dels presos demanaran la llibertat provisional perquè puguin recollir l'acta de diputat