Tabàrnia, la comunitat autònoma que separaria Barcelona i Tarragona de Catalunya

Els resultats de les eleccions del 21-D han alimentat aquesta proposta a les xarxes en els darrers dies
Tabàrnia. | elmagacin.com

 

En plenes festes de Nadal, les xarxes socials encara comenten la ressaca electoral del passat 21 de desembre, quan es van celebrar les eleccions al Parlament de Catalunya. Junts per Catalunya, majoritàriament, i ERC van imposar-se electoralment a tota la Catalunya interior. Ciutadans, però, va fer-se amb la victòria després d'endur-se el triomf a l'àrea metropolitana de Barcelona i el litoral del Camp de Tarragona.

 

Per aquest motiu, la plataforma unionista Barcelona is not Catalonia promou per la creació de Tabàrnia, per «independitzar» Barcelona i Tarragona de la resta de Catalunya. Segons l'entitat, Tabàrnia estaria formada per les comarques on els partits constitucionalistes van obtenir majoria per sobre de les opcions independentistes (Tarragonès, Baix Camp, Alt i Baix Penedès, Garraf, Baix Llobregat, Barcelonès, Vallès Oriental i Occidental i Maresme).

Barcelona is not Catalonia ja ha llençat diverses propostes per aquesta nova comunitat autònoma com la petició d'un referèndum «com va fer Anglaterra amb Escòcia» o la creació d'una nova bandera. Inés Arrimadas, Albert Rivera i Societat Civil Catalana ja s'han fet ressò de la iniciativa i han retuitat alguns dels missatges.

 

Una proposta recollida a diversos mitjans

La idea d'aquesta separació de Barcelona i part del Camp de Tarragona de la resta de Catalunya, que ja havia transcendit lleument a les xarxes en diverses ocasions durant el procés independentista, ha guanyat força, doncs, aquestes festes, després que el diari 'La Razón' publiqués diumenge un reportatge sobre la diferència electoral entre aquesta zona i la resta de Catalunya.

 

 

La plataforma Barcelona is not Catalonia va difondre mapes electorals que donaven suport a la seva teoria. S'inspiren en altres modificacions territorials a l'Estat: com quan Albacete va deixar de ser part de Múrcia o quan la Rioja es va independitzar de Castella.

 

Inés Arrimadas es pronuncia sobre Tabàrnia

«El nacionalisme defensa una Catalunya homogènia i xoca fàcilment amb les seves pròpies contradiccions. Defensem una Catalunya dins d'Espanya i la UE on es respecti i s'entengui la pluralitat i diversitat», ha afirmat Arrimadas. «Si els nacionalistes al·leguen l'inexistent dret a dividir, qualsevol pot fer-ho. Prefereixo diversitat i unió», ha afegit la líder de Ciutadans.

Volada a la xarxa i repercussió a molts mitjans

Més d'un àpat nadalenc deu haver incorporat, els darrers dies, alguna tertúlia sobre Tabàrnia. Almenys ha estat així a la xarxa, on milers d'usuaris van fer aquest tema 'trending topic'. Polítics de tots els colors n'han parlat a favor o en contra i, després de l'èxit, ja són molts els mitjans que en parlen: des d''El Periódico' a '20 minutos', entre molts altres.

 

Paral·lelament, s'han creat diversos perfils a Twitter amb noms com @Tabarnia o @JuntsperTabarnia, i fins i tot una recollida de firmes a change.org amb més de 28.000 suports. «Tabàrnia és un despietat mirall per als nacionalistes, és el reflex de la seva insolidaritat i pesadesa», ha comentat el diputat de Cs, Juan Carlos Girauta.

 

La resposta dels independentistes no es fa esperar

Les respostes des del bàndol independentista no s'han fet esperar i el diputat d'ERC Gabriel Rufián ha ironitzat amb una fotografia conjunta d'Arcadi Espada, Salvador Sostres, Juan Carlos Girauta i Carlos Herrera amb el lema «El Govern de Tabàrnia et desitja un feliç 1962».

 

Els cupaires Francesc Ribera 'Titot' i Mireia Boya també s'han referit a la polèmica. «Això de Tabàrnia és clar que és un intent etnicista de balcanització del conflicte de Catalunya amb Espanya. Continuen pensant només en clau militar», ha afirmat 'Titot'. «Referèndum d'autodeterminació per Tabàrnia. Va.», ha piulat amb sarcasme Boya.

 

El diputat electe de Junts per Catalunya Josep Costa també hi ha ficat cullerada. «La ciutat de Barcelona és políticament molt semblant al conjunt del país. El percentatge de vot unionista és exactament el mateix. Això serveix per desmuntar la xarlotada de Tabàrnia», ha puntualitzat Costa.