Joan Tardà, sobre l’1-O: «L’Estat estava disposat a tot, fins i tot a un bany de sang per frenar la independència»

El republicà no s'ha mossegat la llengua per assegurar que estan «convençuts» sobre la disposició espanyola

Joan Tardà, al Congrés dels Diputats
Joan Tardà, al Congrés dels Diputats | CatalunyaDiari.cat

«L’Estat estava disposat a tot, fins i tot a un bany de sang per frenar la declaració d’independència o la seva implementació». Aquestes han estat les contundents declaracions de Joan Tardà, en referència als dies previs a l’1-O. El diputat d’Esquerra Republicana al Congrés dels Diputats espanyol no s’ha mossegat la llengua i, en aquest context, no ha dubtat en tornar a posar en el punt de mira les càrregues policials del primer d’octubre a Catalunya.

En ser preguntat per si disposava d’alguna informació per provar la seva afirmació —Ribó va treure a la llum a finals de la setmana passada que Merkel havia trucat Rajoy perquè intentés frenar l’acció policial d’aquella jornada—, tardà ha assegurat que els dirigents sobiranistes «estan convençuts» que l’Executiu de Rajoy vetllava per aquesta directiva.

«Si ens arriben a dir què va passar, no ens ho hauríem cregut»

Joan Tardà, en aquest sentit, va seguir al fil de la crítica al·legant que no es podien ni arribar a imaginar el què va acabar passant aquell matí. «Si ens haguessin dit que l'1-O hi hauria una resposta tan violenta, tan agressiva, per part de les forces d'ordre públic, mai no ho hauríem cregut», ha dit.

En declaracions al canal 24 hores de RTVE, el diputat republicà va acabar explicant que l’endemà al matí van ser molts els qui van mirar l’acció policial amb perplexitat i incredulitat.

Joan Tardà, davant de l'Audiència Nacional a Madrid
Joan Tardà, davant de l'Audiència Nacional a Madrid | CatalunyaDiari.cat

 

Segons Tardà, finalment, «la prova» que l’independentisme ha «arribat molt lluny» es basa amb el fet que «mai havíem arribat a tenir tant de suport popular com el que estem tenint ara mateix». Així mateix, l’aparició dels «exiliats i presos» és una de les claus, tal com afirma Tardà, d’aquesta recent mobilització.

Merkel hauria trucat a Rajoy durant l’1-O

Segons Rafel Ribó, la cancellera germànica Ángela Merkel va trucar Mariano Rajoy perquè frenés les càrregues policials ocorregudes a Catalunya durant l’1-O. «Europa no pot acceptar la brutalitat policial», hauria assegurat Merkel a l’expresident espanyol per instar-lo a calmar la situació.

La Guàrdia Civil intentant accedir a un centre durant l'1-O
La Guàrdia Civil intentant accedir a un centre durant l'1-O | CatalunyaDiari.cat

 

Finalment, Ribó també va explicar que la trucada va tenir un efecte immediat, perquè: «De cop i volta, al voltant de les 13 o 14 hores les càrregues van acabar».


Comentaris

envia el comentari