Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Carles Puigdemont en una sessió al Parlament Europeu el 14 de gener de 2020

El TC admet a tràmit el recurs de Puigdemont i Comín contra les ordres de detenció

El tribunal veu especial transcendència constitucional a l'assumpte però no ho suspèn de forma cautelaríssima

Carles Puigdemont en una sessió al Parlament Europeu el 14 de gener de 2020
Carles Puigdemont, en una imatge d'arxiu. | GTRES

El Tribunal Constitucional (TC) ha admès a tràmit per unanimitat el recurs de Carles Puigdemont i Toni Comín  contra la decisió del magistrat del Tribunal Suprem, instructor de la causa del procés, Pablo Llarena, de mantenir les ordres de detenció encara que fossin reconeguts com a eurodiputats i, per tant, tinguin immunitat.

El TC veu una «especial transcendència constitucional» a l'assumpte perquè afecta una faceta d'un dret fonamental sobre el qual no hi ha doctrina a aquest tribunal i perquè «transcendeix del cas concret perquè planteja una qüestió jurídica de rellevant i general repercussió social». Tanmateix, el TC rebutja suspendre la decisió de  Llarena de forma cautelaríssima.

El ple del Constitucional no aprecia una «urgència excepcional» però obre peça separada per resoldre sobre la suspensió. Dona tres dies a les parts per presentar al·legacions. El ponent de la sentència sobre el recurs d'empara serà el magistrat Cándido Conde-Pumpido.

La Crida pregunta als associats si volen convertir-la en una fundació que doni suport al nou partit de JxCat

Al seu torn, la Crida consulta els seus associats entre aquest dijous i dissabte sobre el futur de l'organització, en dues preguntes de resposta 'sí' o 'no'. En primer lloc, l'associació que presideix Jordi Sànchez pregunta a les bases si estan d'acord en dissoldre la Crida i transformar-la en una fundació de suport al nou partit de JxCat que liderarà Carles Puigdemont  «per reforçar-lo». En segon lloc, també pregunta si els associats estan d'acord en convocar una Assemblea General la primera quinzena de setembre per debatre el resultat de la consulta i implementar la decisió majoritària dels socis. La direcció de la Crida defensa el 'sí' en les dues preguntes. Tot apunta que la Crida es dissoldrà dins la nova formació sota les sigles de JxCat.

Aquestes són les dues preguntes: «1. Estàs d'acord amb la dissolució de la Crida  i la seva transformació en Fundació de suport al nou partit, perquè tot el seu capital polític i humà s'integrin al nou projecte que lidera el president  Carles Puigdemont amb l'objectiu de reforçar-lo? / 2. Estàs d'acord que el govern de la Crida convoqui una Assemblea General la primera quinzena de setembre per debatre el resultat de la consulta i implementar la decisió majoritària dels socis?».

La votació serà consultiva, ja que la decisió final es prendrà a l'Assemblea General que haurà de decidir de forma vinculant i que es convocarà al setembre. La consulta començarà aquest dijous 16 a les 00:00 hores i finalitzarà el dissabte a les 23:59. Els resultats s'oferiran diumenge a través d'un comunicat als socis i posteriorment a la premsa. El sistema de votació serà telemàtic.