Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Presos de l'1-O

El TC admet els recursos dels presos per revisar la sentència del procés

El ple accepta revisar les condemnes de Cuixart, Sànchez, Bassa, Forn, Rull, Turull, Forcadell, Borràs i Mundó

Presos de l'1-O
Imatge dels presos independentistes compartida per Òmnium Cultural | ACN

El  Tribunal Constitucional (TC) ha admès a tràmit per unanimitat els recursos d'empara de Jordi Cuixart, Jordi Sànchez, Dolors Bassa, Joaquim Forn, Josep Rull, Jordi Turull, Carme Forcadell, Meritxell Borràs i Carles Mundó  contra la sentència de l'1-O del Tribunal Suprem. Falten per admetre els recursos d'Oriol Junqueras i de Raül Romeva. La revisió pel ple del Constitucional de les condemnes per sedició, malversació o desobediència dels líders independentistes és un pas imprescindible perquè puguin recórrer als tribunals europeus.

A la reunió telemàtica del ple del TC d'aquest dimecres, els magistrats han acceptat nou dels recursos i ha acordat obrir una peça separada per decidir la petició si suspèn els efectes de la sentència, és a dir, si allibera els condemnats a l'espera de la resolució. Tanmateix, el TC ha rebutjat que es doni un supòsit d'urgència excepcional que justifiqui suspendre'n els efectes en la resolució de l'admissió a tràmit i dona tres dies a les parts per pronunciar-se.

Un altre recurs admès a Jordi Turull

El ple del Tribunal Constitucional  ha admès a tràmit per unanimitat el recurs de Jordi Turull contra la decisió de la Mesa del Congrés de no autoritzar l'abonament de les percepcions econòmiques pròpies de la condició de diputat. El Constitucional  considera que el recurs té una «especial transcendència constitucional» perquè «afecta una faceta d'un dret constitucional sobre el qual no hi ha doctrina del tribunal» i «transcendeix el cas concret», per tant, «podria tenir unes conseqüències polítiques generals».

El ple, a la reunió telemàtica d'aquest dimecres, demana certificació de les actuacions al Congrés i convida a comparèixer a qui «hagués estat part en el procediment». El magistrat Cándido Conde-Pumpido  serà el ponent de la sentència, en un procés judicial que s'obre tot just ara i que trigarà mesos en quedar resolt.