Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Els presos de l'1-O, a la banqueta dels acusats del Tribunal Suprem.

El TC no resoldrà els recursos dels presos fins a principis de 2021

La decisió retarda la via dels recursos als tribunals europeus

Els presos de l'1-O, a la banqueta dels acusats del Tribunal Suprem.
Els presos de l'1-O, a la banqueta dels acusats del Tribunal Suprem. | ACN

Des que són a la presó —alguns des de la tardor de 2017; d'altres des del març de 2018—, els presos del govern Puigdemont  mai no s'han amagat que volen dur el seu cas als tribunals de justícia europeus. Fer-ho, però, és lent: no tan sols la resolució des d'Europa, sinó el sol fet de poder presentar aquestes apel·lacions judicials. De fet, vuit mesos després de la sentència, encara els queda un llarg camí per recórrer.

Europa haurà d'esperar, almenys, fins al segon trimestre de l'any 2021

El 14 d'octubre de 2019, el Tribunal Suprem feia pública la sentència i les penes de presó que corresponien a cadascun dels exconsellers implicats en la causa. Per poder anar a Europa, calia no saltar-se la més alta instància judicial a Espanya: el Tribunal Constitucional (TC). Només quan el TC hi digui la seva, els presos podran anar a la Haia. Doncs bé, és justament aquesta decisió la que es fa esperar molt més del que els presos podien creure.

Una informació d'aquest dilluns, 29 de juny, publicada a 'La Vanguardia', revela que el TC no es posicionarà sobre la sentència del Tribunal Suprem fins a inicis de l'any 2021. Això situa la seva resolució al voltant d'un any i mig després de la sentència del tribunal de Manuel Marchena. Temps que corre i que els presos continuen complint sentència. Així doncs, sembla que no podran anar a Europa, almenys, fins al segon trimestre de 2021: d'aquí a un any.

Cap als tres anys de presó, però a la vora del possible tercer grau

Un autèntic gerro d'aigua freda per als polítics empresonats, que veuen encara llunyana la derivació del cas als tribunals continentals, i molt més lluny la seva resolució, que sol trigar anys. El TC, doncs, posa la situació encara més costa amunt a uns polítics empresonats que s'encaminen cap al tercer aniversari a la presó, en el cas de Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Oriol Junqueras i Joaquim Forn.

En les properes setmanes, això sí, les juntes de tractament podrien aplicar-los el tercer grau ara que es compliran sis mesos de la seva primera classificació i després d'uns mesos gaudint del 100.2 del règim penitenciari —tot i els mesos de confinament entremig.