YOUTUBE:

🎥Els millors vídeos i directes al canal de Youtube de CatalunyaDiari. ➡Segueix-nos GRATIS punxant aquí. T'ESPEREM!

El TC sentencia que el ple del 6 i 7 de setembre va «vulnerar» els drets de l'oposició

El Constitucional respon així una de les grans queixes de Ciutadans | La formació al·legava que es va impedir «el dret a exercir les funcions representatives dels diputats»

Junqueras i Puigdemont, en arxiu   | CatalunyaDiari.cat

Revés important al sobiranisme. La sentència del Tribunal Constitucional (TC) estableix que en el ple del 6 i 7 de setembre del 2017 va ser vulnerat «el dret a exercir les funcions representatives». El ple es va dur a terme per aprovar les lleis de desconnexió abans de la celebració del referèndum de l’1 d’octubre i ara el TC assegura que les lleis van «vulnerar els drets de Ciutadans». 

L'Alt Tribunal dona d'aquesta manera la raó al grup parlamentari d'Inés Arrimadas. En dues sentències aprovades per unanimitat resol els recursos d'empara que va presentar la formació unionista contra la tramitació de les lleis prèvies a l'1-O per «haver vulnerat el dret de participació política». El Suprem sosté que tals lleis van tramitar-se i aprovar-se «al marge de qualsevol dels procediments legislatius i regulats en el Reglament del Parlament de Catalunya i a través d’una via del tot inadequada, l’article 81.3».

Precisament basant-se en aquest article del reglament, el TC denuncia que «la majoria se’n va servir per a improvisar i articular 'ad hoc' una via insòlita en el curs de la qual quedaven completament al seu arbitri les possibilitats d’intervenció i els drets de la resta de grups i diputats».

«Greus trencaments del procediment legislatiu»

Segons el ple del Suprem, en la tramitació de la llei de transitorietat jurídica, «es va incórrer en molt greus trencaments del procediment legislatiu, que van afectar sens dubte la formació de la voluntat de la cambra, els drets de les minories i els drets de tots els ciutadans a participar en els assumptes públics mitjançant representants».

Segons els magistrats, l’acord de la Mesa del 6 i 7 de setembre va negar a alguns grups polítics la sol·licitud d’un dictamen al Consell de Garanties Estatutàries (CGE) i asseguren que «va realitzar-se fora de tota previsió del Reglament del Parlament de Catalunya i de la resta de l’ordenament aplicable».

El 27 d'octubre de 2017 el TC va anul·lar per inconstitucionals els acords pels quals el Parlament declarava unilateralment la independència (DUI). I poc després, el 8 de novembre del 2017, acordar de forma unànime declarar nul·la la llei de transitorietat per a la República de Catalunya.


Comentaris

envia el comentari