Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Presos de l'1-O

Els presos de l'1-O obtenen el tercer grau

La notícia s'ha fet pública aquest dijous al matí

Presos de l'1-O
Els presos reben el tercer grau | ACN

Els presos de l'1-O obtenen el tercer grau. Així ho han decidit les juntes de tractament dels centres penitenciaris de Lledoners, Wad-Ras i Puig de les Basses. D'aquesta manera, podran passar el dia fora de la presó, a la qual només hauran d'anar a dormir, i també podran passar els caps de setmana a casa sense necessitat d'acudir al centre. 

«Una forma més de compliment de condemna»

Així ho ha anunciat aquest mateix dijous en roda de premsa el secretari de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima de la Conselleria de Justícia, Amand Calderó. Aquest ha estat l'encarregat de recordar que «el tercer grau és una forma més de compliment de condemna», i que els presos «continuen privats de llibertat, amb tots els moviments controlats».

A més, el secretari ha explicat que el tercer grau s'aplica per a poder apropar als presos a la llibertat i «potenciar les capacitats d'inserció social positiva». D'aquesta manera, se'ls permet cercar una feina o qualsevol mena de base per subsistir, de manera que quan acabi la condemna puguin incorporar-se sense problemes econòmics o socials a la vida quotidiana. 

Possible recurs de la Fiscalia

Encara que aquesta decisió s'hagi pres entre les juntes de les diferents presons, ara aquest consens ha de ser aprovat també pel Servei de Classificació de la Generalitat. Tot i això, en cas que el Ministeri Públic recorregués a aquest acord, hauria de ser el Tribunal Suprem el que es pronunciés al respecte.

Cal recordar que el recurs que la Fiscalia va demanar perquè els presos no poguessin accedir al tercer grau fins haver superat la meitat de la condemna ja va ser rebutjat pel Tribunal. 

Què implica el tercer grau?

El tercer grau era la gran reivindicació que feien els presos en les darreres setmanes i significa que entren en un règim de semillibertat. D'aquesta manera, segons estableix el reglament penitenciari, cal que passin 8 de les 24 hores del dia  a la presó, mentre que la resta d'hores poden passar-les fora del centre penitenciari.

A la pràctica, el tercer grau permet que els presos passin el dia fora de la presó i que només hi hagin de retornar per dormir. Fins i tot, es podria arribar a permetre que els presos dormissin a casa i no haguessin de passar les 8 hores mínimes  a la presó si acceptessin ser controlats telemàticament a través de polseres geolocalitzables. 

A més, els presos podran sortir de la presó durant els caps de setmana, i per tant, passar a casa les nits de divendres i dissabte. Per tal de facilitar totes aquestes sortides, els presos podrien ser traslladats als anomenats centres penitenciaris oberts, que presenten moltes menys mesures de seguretat i de control que les presons ordinàries.