Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
La consellera Alba Vergés, durant una roda de premsa

Tercera dimissió al Departament de Salut des de l'inici de la pandèmia

En la seva renúncia hi al·lega motius d'índole personal

La consellera Alba Vergés, durant una roda de premsa
Alba Vergés ha vist com tres dels seus col·laboradors principals dimitien en les darreres setmanes. | Cedida

Josep Ramon Morera, cap del gabinet tècnic del Departament de Salut, ha plegat del seu càrrec, segons ha avançat RAC1 i han confirmat fonts que han remarcat que no és de l'equip de la consellera, sinó que depèn de la Secretaria General. En el seu escrit de renúncia hi al·lega motius d'índole personal, han explicat les mateixes fonts.

Joan Guix, secretari de Salut Pública, també va plegar fa unes setmanes, en aquest cas per motius de salut. També queda vacant la direcció de l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya, ja que el seu director fins ara, César Velasco, ha deixat el càrrec per incorporar-se a una multinacional farmacèutica.

Salut preveu 361 MEUR per a una «possible segona onada» del coronavirus

Al seu torn, el Departament de Salut  preveu 361.033.074 euros per preparar el sistema sanitari per a una «possible segona onada» de la pandèmia del coronavirus. És una xifra que ha donat la titular de Salut,  Alba Vergés, en la intervenció a la Comissió d'Economia i Hisenda.

Les principals despeses que preveuen són la compra d'activitat extraordinària per la covid-19, amb un increment de personal assistencial; inversions en equipaments i per al Sistema sanitari integral d'utilització pública de Catalunya (SISCAT) i el desplegament de dispositius per atendre els pacients amb coronavirus, així com un estoc per a quatre mesos de material de protecció (61 MEUR). Les mesures fins ara per reforçar el sistema de vigilància epidemiològica han costat 24,5 MEUR.

La consellera ha repassat aquest dimecres les principals xifres de l'impacte econòmic de la covid-19 sobre el sistema sanitari en els darrers mesos, en una compareixença amb el vicepresident i conseller d'Economia i Hisenda, Pere Aragonès. El Govern ha xifrat en 1.742 MEUR aproximadament el sobrecost pel coronavirus en despesa directa destinat al sistema sanitari i els serveis socials.

El coronavirus ha obligat a reorganitzar l'atenció sanitària. L'increment dels recursos mitjançant la compra de serveis sanitaris per respondre a l'emergència sanitària de la covid-19 ha estat de 846.718.126 euros. 411 MEUR  han estat per incrementar el personal.