Gabriel Rufián fa un «test d'espanyolitat» al PP, C's i PSOE en un debat sobre la unitat d'Espanya

El diputat d'ERC al Congrés els ha retret que «poder no són tan patriotes»

Rufián, al Congrés dels Diputats
Imatge d'arxiu de Gabriel Rufián al Congrés dels Diputats.  | CatalunyaDiari.cat

El diputat d’ERC al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, ha aprofitat el debat d’una moció del PP sobre la unitat d’Espanya per fer un «test d’espanyolitat» al PP, a Ciutadans i al PSOE. Per a fer-ho, el republicà ha utilitzat algunes de les preguntes que s’inclouen al test sobre la Constitució que es fa a les persones estrangeres que volen obtenir la nacionalitat espanyola.

No obstant això, Rufián no s’ha quedat aquí, i després de fer les preguntes corresponents, ha contraposat les respostes amb algunes de les situacions polítiques i socials que s’estan vivint al país durant els últims mesos.

Les preguntes «patriòtiques» de Rufián

Així doncs, Rufián ha començat preguntant «on resideix la sobirania nacional», davant la qual ha donat tres opcions: els partits, el govern, el poble o el rei. Una pregunta sobre la qual el diputat d’ERC ha respost: «La C no? És fàcil, ho diu la Constitució».

Una resposta que, de la mateixa manera que ha fet amb totes les preguntes, Rufián s’ha preguntat perquè, si la sobirania recau en el poble, «Felip de Borbó surt un 3 d’octubre a la tele a amenaçar un poble que havia votat lliurement 48 hores abans a Catalunya».

Tanmateix, s’ha preguntat perquè si l’Estat és aconfessional, «l’Església fa més de 30 anys que no paga l’IBI?» o «per què hi ha ministres que condecoren verges de fusta?».

La falta de patriotisme del PP, C's i PSOE 

Rufián també ha retret que els espanyols no són iguals davant la llei, ja que, encara que la Constitució digui que sí, el republicà es pregunta per què, llavors, «hi ha feixistes que van assaltar la Blanquera al carrer i en canvi el fill de dos anys de Jordi Cuixart ha de veure el seu pare, des de fa molt mesos, darrere un vidre de Soto del Real?».

Finalment, Rufián ha tirat en cara als tres partits —«blaus, taronges i vermells», com ell mateix els ha anomenat— que «poder no són tan patriotes», i ha afegit: «La veritat és que vostès són tan patriotes com ho eren aquells inquisidors de Salem, que no eren patriotes, sinó fanàtics. I no hi ha bandera que pugui tapar tanta vergonya».


Comentaris

envia el comentari