URGENT

🚒 33 ferits i un menor evacuat a Sant Joan de Déu per un aparatòs incendi a Lleida

Turull, Rull i Sànchez demanen que Felip VI, Puigdemont i Rajoy declarin al judici de l'1-O

El discurs del rei Felip VI podria haver fet canviar la qualificació jurídica dels fets, Puigdemont era president en aquell moment i Rajoy va aplicar el 155
Turull, Rull i Sànchez demanen que Felip VI, Puigdemont i Rajoy declarin com a testimonis | CatalunyaDiari.cat

 

La defensa de Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull, exercida pel lletrat Jordi Pina, demanarà que declarin com a testimonis al judici de l'1-O l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, el rei Felip VI i l'expresident espanyol Mariano Rajoy. Així consta en l'escrit de defensa que registraran al Tribunal Suprem en les properes hores.

 

Segons fonts properes a la defensa, a l'escrit només es demana el seu testimoni i no s'especifica com s'ha de produir la citació, deixant-ho a criteri del tribunal. Fonts del Tribunal Suprem ja van apuntar que s'acceptaria la testifical de Rajoy en cas que la demanessin les defenses. Fins al moment, l'acusació popular, exercida per VOX, també ha demanat la presència de Rajoy a la sala com a testimoni.

 

 

El lletrat Jordi Pina presentarà en roda de premsa aquesta tarda els principals arguments de l'escrit de defensa de Jordi Turull, Josep Rull i Jordi Sànchez. A l'escrit també s'incorpora la petició de prova i de testimonis diversos. Entre ells, el lletrat sol·licita al tribunal de l'1-O que citi com a testimonis l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, el rei Felip VI i l'expresident espanyol Mariano Rajoy. En aquest cas, es deixa a criteri del tribunal com s'hauran de fer les declaracions. 

 
 
Carles Puigdemont serà citat a declarar, però no es descarta que ho pugui fer per videoconferència | Instagram

 

Els diversos motius de les citacions

Fonts del tribunal van apuntar la setmana passada que, en cas que les defenses ho sol·licitessin, s'inclinaven per citar l'expresident espanyol. Rajoy va ser l'artífex del 155 i, prèviament, va enviar diversos requeriments a la Generalitat demanant-li que acatés la Constitució

 

  

  

En aquell moment, el president del Govern era Carles Puigdemont, actualment amb residència a Waterloo. Tot i estar fora de l'Estat, la defensa de tots tres, que són del mateix partit que Puigdemont, demanaran que testifiqui en el judici. 

 

 

En el cas del rei Felip VI tampoc s'especifica com s'ha de produir la seva declaració. Felip VI va fer un discurs televisiu molt dur contra l'independentisme el dia 3 d'octubre de 2017, dos dies després del referèndum i, per això, la defensa vol ara que comparegui i expliqui el perquè de les seves paraules. 

 
Homs assegura que al judici de l'1-O demanaran el testimoni del Rei i de Mariano Rajoy | Cedida

 

En declaracions a ‘El matí de Catalunya Ràdio’, el coordinador de la defensa al judici per cas de l'1-O, Francesc Homs, ha afirmat que «demanarem el testimoni del rei al judici de l'1-O», ja que amb el seu discurs del 3 d’octubre, el monarca va ser precursor d’una ordre que va fer canviar la qualificació jurídica dels fets com a rebel·lió i sedició i això s’ha de denunciar.

Homs també ha destacat que té constància que el discurs de l’«A por ellos» va ser voluntat del monarca, no del govern espanyol. «Li demanarem que expliqui per què va actuar en contra del criteri de la Moncola, segons les informacions de què disposo», ha afegit.

 

«Cal tenir una actitud de defensa en forma d’atac»

«Estem davant d’un judici polític», ha afirmat Homs, que ha explicat que té informacions que ha de posar «sota situació de testimoni. Haig de preguntar al Rei si va prendre la decisió de fer el discurs pel seu compte o perquè li va demanar Rajoy». En cas que es rebutgi el testimoni de Felip VI, demanaran que respongui per aquests fets el cap de la Casa del Rei. A més, Francesc Homs ha destacat que «cal tenir una actitud de defensa en forma d’atac», tenint en compte la naturalesa política del judici.