Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Toni Comín, Clara Ponsatí i Carles Puigdemont, els tres eurodiputats de JxCat.

La justícia europea retorna provisionalment la immunitat a Puigdemont, Comín i Ponsatí

El TGUE retorna provisionalment la immunitat a Puigdemont, Comín i Ponsatí mentre resol el recurs contra l'Eurocambra

El Tribunal General de la Unió Europea ha retornat provisionalment la immunitat als eurodiputats de JxCatCarles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí mentre resol el recurs contra l'Eurocambra per l'aixecament de la protecció parlamentària. El vicepresident del TGUE ha defensat que les al·legacions fàctiques i jurídiques dels independentistes justifiquen que se'ls hi mantingui la immunitat fins que aquest tribunal de primera instància es pronunciï de forma definitiva. El TGUE ha concedit les mesures cautelars demanades per Puigdemont, Comín i Ponsatí encara que el Parlament Europeu no ha presentat per ara les seves observacions al respecte.

De totes maneres, segons el reglament del TGUE es pot concedir de manera provisional les mesures cautelars encara que l'altra part no hagi aportat les al·legacions.

El 9 de març l'Eurocambra va aprovar l'aixecament de la immunitat als tres eurodiputats de JxCat amb 400 vots a favor, 248 en contra i 45 abstencions. Puigdemont, Comín i Ponsatí ho van impugnar el 30 de maig als tribunals de la UE sobretot per la gestió parlamentària prèvia a la votació política.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

Puigneró celebra el retorn de la immunitat a Puigdemont en contra del criteri de la «injustícia espanyola»

El vicepresident de la Generalitat, Jordi Puigneró, ha celebrat a Twitter el retorn provisional de la immunitat parlamentària als eurodiputats Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí per ordre de la justícia europea, mentre resol els seus recursos en contra de la decisió de l'eurocambra de prendre'ls aquesta prerrogativa.

«La injustícia espanyola cada dia és més a prop d'asseure's davant la justícia europea», ha afirmat el número dos del Govern. També s'hi ha referit la consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, per a la qual la decisió és «una bona bufetada a l'informe dels indults del Tribunal Suprem». A més ha considerat que és «un altre avís» als magistrats del Tribunal Constitucional que fan «seguidisme» del TS.

Una altra membre del Govern que ha reaccionat a la notícia és la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró: «Seguim sumant victòries allà on alguns deien que les perdríem. Enhorabona al president Puigdemont i als consellers Comin i Ponsatí», ha indicat.

Reaccions de diputats

El president del grup parlamentari de Junts per Catalunya (JxCat), Albert Batet, ha indicat: «No volien que fossin eurodiputats i són eurodiputats. No volien que tinguessin immunitat i segueixen tenint immunitat. Persistim i guanyarem!».

També la portaveu de JxCat al Parlament, Mònica Sales, ha felicitat els tres eurodiputats, i el portaveu adjunt de la formació, Josep Rius, ha interpretat que «Europa comença a rebre bufetades per culpa de l'Estat espanyol».

La diputada Aurora Madaula, de la seva banda, ha subratllat: «La justícia, sempre fora d'Espanya«. I ha coincidit amb la idea del diputat Jordi Fàbrega: «És a Europa on hi ha justícia».