Tomben els recursos dels presos contra la suspensió del seu tercer grau

El jutjat de vigilància penitenciària manté l'anul·lació de la llibertat condicional fins a la resolució del recurs de la Fiscalia

Oriol Junqueras, Jordi Cuixart, Jordi Turull i Raül Romeva durant una sortida de la presó, amb mascareta
La jutgessa manté la suspensió del tercer grau per als presos catalans | cedida

La titular del jutjat de vigilància penitenciària número 5 de Catalunya ha rebutjat els recursos de reforma presentats pels líders independentistes contra la providència de la jutge del 28 de juliol que suspenia l'aplicació del tercer grau.

D'aquesta manera es manté la suspensió del règim de semillibertat d'Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Raül Romeva, Jordi Sànchez, Josep Rull, Jordi Turull i Jordi Cuixart mentre acaba de resoldre el recurs de la fiscalia que preveu enllestir «en els pròxims dies» pel seu «caràcter preferent i urgent que s'ha acordat». Mentrestant en cadascun dels set escrits la magistrada apunta que no vol «prejutjar ni entrar a conèixer el fons de l'assumpte principal».

La decisió final es prendrà «en els propers dies»

Cal recordar que a finals de juliol els set presos van haver de tornar novament a Lledoners després que se suspenguès el seu tercer grau a petició de la Fiscalia.  Per la seva banda, el Ministeri Públic assenyalava que cap dels presos havia assumit els fets pels quals se’ls havia detingut, i aquesta semillibertat els podria donar una «sensació d’impunitat» que no corresponia amb la gravetat de la seva pena.

D’aquesta manera, Carmen Forcadell i Dolors Bassa sí que continuarien dins del tercer grau, a diferència dels seus companys polítics. El jutjat de vigilància número 1 de Barcelona va rebutjar suspendre el tercer grau a Bassa i Forcadell, basant-se en el fet que la suspensió s’ha de demanar quan el recurs contra el tercer grau estigui a les portes del Tribunal Suprem. Si es fa abans, assenyalen, no serà vàlida.

No obstant això, la jutge de vigilància penitenciària número 5 de Barcelona  -la qual jutja els set presos independentistes- ha assegurat que aquesta decisió s’ha pres mentre s’estudia el recurs de la Fiscalia. Segons la jutge, no suspendre immediatament el règim de semillibertat dels presos suposa «interferir i deixar sense contingut les decisions i valoracions del Suprem». Tot i això, la decisió sobre si tomba definitivament el tercer grau dels presos independentistes és un tema que es resoldrà «en els pròxims dies».


Comentaris

envia el comentari